НОВИНИ

Нови правила за финансиране на аптеките обсъждат фармацевти и НЗОК

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:34, 08.07.2024
Чете се за: 03:05 мин.
Бизнес
нзок фармацевтите подписаха анекс септември лекарствата касата
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Нови правила за финансиране на дейността на аптеките обсъждат фармацевтите и здравната каса. Промените се налагат заради драстичното увеличение на разходите за обработка на рецепти за безплатни лекарства за хронично болни. Предложението на здравното министерство за решаване на проблема предизвика протести, а 9 аптеки подадоха предизвестия за прекратяване на договорите със здравната каса.

Сега лекарите предписват до 3 безплатни лекарства на хронично болен на една рецепта. Аптеките ги продават без надценка, а като компенсация получават по 5 лева за обработка на всяка рецепта.

От април безплатните лекарства за хора със сърдечносъдови заболявания са повече. Разходите за обработка на рецепти също. Очаква се в края на юли те да достигнат 34 милиона лева, а бюджетът за тази дейност за цялата година е малко над 36 милиона лева. В опит да решат проблема от здравното министерство предложиха всички безплатни медикаменти на хронично болните да се изписват на една рецепта. Фармацевтите реагираха с протести. Последваха спешни преговори с касата за промяна на правилата, по които се финансира обработката на рецептите за безплатни лекарства.

"Търсим вариант за процентно разпределение на възнаграждението спрямо стойността на отпусканите лекарствени продукти. Този вариант отчита най-добре инвестициите, която прави всяка аптека в закупуването на лекарствени продукти и смятаме, че дава възможност за едно достойно възнаграждение, което да получават всички", заяви проф. Момчил Мавров, временно и.д. управител на НЗОК.

"Вървим към едно по-справедливо разпределение на малкото останали пари. Опитваме се да го направим така, че при позволяване на пациента да взима лекарствените си продукти в различни аптеки, всяка да получи справедливо това, което е извършила", каза магистър-фармацевт Димитър Маринов, председател на Български фармацевтичен съюз.

С колко ще намалеят разходите на касата за обработка на рецепти, ако този вариант бъде приет, още не е ясно. Има варианти допълнителни средства да бъдат пренасочени от други пера или да бъде разблокиран резервът на касата.

"Определено разходите в болничната помощ са по-големи - там също се очаква недостиг. След 31 август ще можем да направим анализ на изпълнението и чак тогава може да се мисли евентуално за някакво предложение за актуализация на бюджета", каза проф. Момчил Мавров - временно и.д. управител на НЗОК.

Очаква се утре фармацевтите и касата да одобрят окончателно новите правила за финансиране на аптеките.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Иванов: Основата при мъжкия отбор е положена
Николай Иванов: Основата при мъжкия отбор е положена
Лоренцо Музети за първи път се класира за четвъртфинал на турнир от Големия шлем
Лоренцо Музети за първи път се класира за четвъртфинал на турнир от Големия шлем