НОВИНИ

Нови препоръки: Повече от двама възрастни да не се събират на едно място на открито

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:04, 17.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

67 са общо случаите на коронавирус в България, двама са починалите. Заразените са с 5 повече в сравнение с вчерашния ден. Това стана ясно на брифинга на Националния оперативен щаб тази сутрин. Препоръчват се и нови мерки, сред които повече от двама възрастни да не се събират на едно място на открито.

По-строги ограничения за събирания на открито предлагат от Оперативния щаб за борба с коронавируса. Шефът на щаба е обсъдил тази сутрин с премиера, че по-голямата част от хората спазват наложените мерки, но са необходими и нови.

Генерал-майор проф.Венцислав Мутафчийски: Това не са някакви екзотични мерки, а съвсем обосновани. Затова щабът предлага на премиера да се вземе решение повече от двама възрастни да не се събират на открити пространства. Веднага ще зададете въпроса - опашката, която е пред супермаркета - опашката да бъде минимум през 2 метра и с определените норми за допускане вътре в самия супермаркет.

От Оперативния щаб предлагат и мерки за шофьорите на тирове от рискови дестинации. Тези, на които не им предстои ново пътуване, да бъдат под домашна карантина. Шофьорите, които ще поемат нов курс, да останат изолирани до тогава. А чуждите шофьори също да бъдат изолирани и да напуснат страната до 12 часа. Щабът се е свързал и с фирми за кетърингови храни.

Генерал-майор проф.Венцислав Мутафчийски:Това са пиле със сос, кюфтета, съвсем нормална храна, която без консерванти се приготвя с вакуум, 3 месеца може да е годна при съхранение в хладилник, това е добро решение за всички, които имат проблем със снабдяването.


От щаба казаха също, че предстои да станат ясни резултатите от изследването за коронавирус на момичето, пристигнало снощи с автобус от Испания, което беше посрещнато с медицински екипи и полиция.

Генерал-майор проф.Венцислав Мутафчийски:В МВР болница е, за клинично доказване, както и жената, за която стана известно, че е с 2 малки деца, едното е с 38,8 температура, те са в инфекциозна клиника, не са доказани дали имат заразяване или не.


Резултатите ще станат ясни днес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още има български тирове, блокирани на словенската граница
Все още има български тирове, блокирани на словенската граница
МВнР: Северна Македония затвори границите си за чужди граждани
МВнР: Северна Македония затвори границите си за чужди граждани