НОВИНИ

Новите социално-икономически мерки. Кои сфери ще бъдат подпомогнати?

новите социално икономически мерки сфери бъдат подпомогнати
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
12:40, 30.07.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Българските превозвачи ще бъдат подпомогнати. За тази цел са заделени 30 млн. лева, обяви в парламента икономическият министър Лъчезар Борисов.

Пред депутатите той очерта основните приоритети на икономическото министерство и ги увери, че на всеки две седмици ще прави отчет на свършеното.

Една от мерките за преодоляване на последиците от COVID-19 е насърчаването на инвеститорите. За подпомагане на 56 предприятия са предвидени 18,5 млн. лева, пресметна той.

Мерките на правителството са в два пакета – едните са социално-икономически, които са изцяло финансирани от бюджета. Те са в размер на 1,163 млрд. лeвa. Има и една втора група от мерки, които са за 1,8 млрд. лeвa, посочи Борисов.

"Докато други хора разиграват театрални сцени, ние вършим работа. Работим с хора, с граждани, които имат реални проблеми. Нашият фокус е да намерим решение именно на техните проблеми – да получат заплати, храна, да имат работа, да имат перспективи", коментира на свой ред министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Това, което обявихме вече, достатъчно ясно показва холистичния подход на Министерството на труда и социалната политика. Ние не отделяме един приоритет за сметка на друг. Мислим както за хората с увреждания, така и за тези, които са самотно живеещи, за бездомните, за безработните. Мислим и за тези, които трябва да запазят заетостта си", увери тя.

От парламентарната трибуна министърът припомни, че новите социално-икономически мерки на правителството са в общ размер на 1,162 млрд. лева и са с източник националния бюджет.

С тях от 1 август ще се увеличат с 30% и средствата за заплати на служителите в министерството, натоварени с дейности по овладяване на пандемията и последиците от нея.

От началото на следващия месец ще се завишават и стандартите за финансиране на делегираните от държавата социални услуги, като домове за възрастни хора, за хора с увреждания, за резидентни услуги, дневни центрове за деца, за настаняване от семеен тип и други.

Общият размер е 15 млн. лева, а увеличението ще може да се изразходва за заплатите на социалните работници, рехабилитатори, логопеди, възпитатели и други. Възнагражденията им ще бъдат повишени с около 20%.

Всички над 2 млн. пенсионери ще получат по 50 лева добавка към пенсиите си за месеците август, септември и октомври, припомни още Сачева.

Правителството вече е отпуснало 106 млн. по бюджета на НОИ за тази цел, а първото плащане на тези пари предстои между 7 и 20 август.

Инвалидните пенсии на близо 5 хил. пенсионери с изтекло ТЕЛК-решение по време на извънредното положение и епидемична обстановка са вече изплатени в пълен размер, увери още социалният министър.

По време на дебатите, от опозицията настояха премиерът Бойко Борисов лично да представи мерките в парламента, но председателят на НС оправда отсъствието му с поредно му пътуване, за да инспектира интерконекторната връзка между нашата страна и Гърция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кузманов отново с убедителна победа в Белград
Кузманов отново с убедителна победа в Белград
Над 150 000 жертви на коронавируса в САЩ
Над 150 000 жертви на коронавируса в САЩ