НОВИНИ

Новият главнокомандващ на украинската армия изложи плановете си за войната

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:48, 09.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Генерал-полковник Олександър Сирски, който досега командваше сухопътните сили на Украйна, поема поста на популярния Залужни в труден момент. Войната е напът да навлезе в третата си година и бойният дух е нисък, въоръжените сили са изправени пред недостиг на боеприпаси и жива сила, и Киев се опитва да запази подкрепата на Запада.

Сирски е герой на Украйна за ролята му при отблъскването на офанзивата на Москва към столицата. През септември 2022 година той организира контраофанзивата в Харковска област и това е най-значимата украинска победа през войната. Президентът Зеленски му постави ясна задача.

"Очаквам реалистичен, подробен план за действие за 2024-та. Трябва да се вземат предвид реалната обстановка на бойното поле и перспективите."

Сирски смята, че обучението и подготовката на военните е "както никога актуален въпрос".

"Именно квалификацията на личния състав на военната администрация е определяща за развитието и успешното осъществяване на идеите и плановете."

Рационалното разпределение и доставка на всичко необходимо за фронта беше и остава основната задача на военната логистика, казва още Сирски в Телеграм.

Замяната на Залужни със Сирски е политически риск за Зеленски заради голямата популярност на бившия главнокомандващ, смятат наблюдатели. Президентът и бившият началник на армията имаха разногласия за тактиката на бойните действия и евентуална нова мобилизация. Освен това, според изданието "Политико", виждането на генерал Залужни за миналогодишната контраофанзива се е различавало от това на американските военни.

Москва коментира смяната лаконично.

"Не мислим, че това са фактори , които ще променят хода на специалната операция. Тя ще продължи", посочи Дмитрий Песков, говорител на Кремъл.

Съединените щати ще работят ефективно с новия главнокомандващ Олександър Сирски, заяви Пентагонът.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жулия Симон триумфира в спринта на 7,5 километра, Лора Христова остана 65-а
Жулия Симон триумфира в спринта на 7,5 километра, Лора Христова остана 65-а
Марица записа 9-та поредна победа след успех в пловдивското дерби с Марица 2022
Марица записа 9-та поредна победа след успех в пловдивското дерби с Марица 2022