НОВИНИ

Ново повишение на местните данъци и такси в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
15:26, 16.12.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ново повишение на местните данъци и такси се подготвя в Благоевград. Предложението на кмета за промени в такса смет, данък върху недвижимите имоти и придобиването на имущество, е направено заради тежкото финансово състояние на общината. Новите ставки са качени на сайта на общината за обществено обсъждане.

0т 2,1 на 2,5 промила да бъде повишена таксата за битовите отпадъци. Вместо досегашните 1,9 на хиляда върху данъчната оценка на имотите данъкът да се вдигне на 2,5.

Увеличение се предвижда и за данъците върху придобитото имущество вместо 2,4 процента, както беше досега, да се заплаща данък от 3 процента. Предложението не се приема от гражданите, които смятат, че увеличението ще доведе до по-ниска събираемост.

"Достатъчно хората са обеднели към този момент и като се вдигнат те няма да могат да изплащат съответните такси, които се начисляват и ще стане още по-зле".

Тодор Занев: "По принцип ще ни бъде в тежест. Явно хазната е празна и трябва да се напълни по някакъв начин, друг начин няма откъде от вдигане на данъците".

Други граждани са готови да заплащат по-високата такса смет, стига да се повиши и качеството на услугата.

Наталия Димитрова: Ако разбивката е направена така че да показва, че след 2 години Благоевград ще има по-чиста околна среда тогава мисля, че никой или почти никой няма да има нищо против".

В момента разходите за сметосъбиране и депониране на отпадъците в общината са много големи. Ако не се вдигне такса смет, няма да бъде възможно и да се въведе система, по която гражданите да заплащат данък върху количеството реално генериран отпадък.

"Най-вероятно ще трябва да направим корекции в местните данъци и такси, работим интензивно в момента по това и ще може всеки гражданин да вземе отношение по този въпрос. В момента, включително след последното увеличение, продължава да има дефицит на разходите за сметосъбиране, сметоизвозване и управление на отпадъците. Ако искаме да изградим система, която да измерва колко изхвърляш, за да може толкова да плащаш, трябва да имаме пари, тези пари трябва от някъде да ги намерим", каза още кметът на Благоевград Методи Байкушев.

След общественото обсъждане решение за повишението на данъците трябва да вземе Общинският съвет.

Репортер: Владислава Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Донски е финалист на двойки на тенис турнир в Тунис
Александър Донски е финалист на двойки на тенис турнир в Тунис
Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати и още - какво реши конституционната комисия?
Българи с двойно гражданство ще могат да бъдат депутати и още - какво реши конституционната комисия?