НОВИНИ

НС прие с пълно единодушие обявяването на извънредно положение в цялата страна

Надежда Василева
от Надежда Василева
11:26, 13.03.2020 (извънредно)
18691
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Развълнуван съм и съм горд от българския парламент, че в един тежък момент можем да преодоляваме не само противоречия, но и да показваме, че мислим за народа си, всеки с неговата възможност, заяви от парламентарната трибуна веднага след гласуването на предложението премиерът Бойко Борисов.

Първоначално предложението на правителството е било за безсрочно положение. Управляващите обаче са подкрепили искането на Левицата извънредното продължение да продължи един месец.

Премиерът Бойко Борисов заяви пред депутатите в пленарната зала, че трябва да се вземат всички възможни мерки за ограничаването на разпространението на заразата. Той посочи, че досега всички случаите са били единични. Вече обаче според него става дума за бактериална война, става дума за вирус, който нанася големи поражения.

Премиерът каза също, че трябва да се мисли за актуализация а бюджета и за въвеждане на стимули за лекарите и медицински сестри, които са в болниците.

Борисов отбеляза, че ако кризата се задълбочи, загубите за страната ни ще бъдат около 3 милиарда лева.


Предвижва се да бъдат ограничени пътуванията към страни, които са засегнати от коронавируса. Също така се говори за чисти летища и коридори, през които да може да преминават тирове със стоки, за да не се попречи на доставките.

Премиерът каза и, че ще разговаря и с председателя на ЕК за това как ще бъде решен проблемът със затворени граници на страни в Европа, което ще попречи и на придвижването на български граждани.


Мерките, предложени от правителството бяха одобрени и от председателя на Националния оперативен щаб.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален оперативен щаб: Мерките са насочени към това пикът на заболяването да не е толкова висок
Национален оперативен щаб: Мерките са насочени към това пикът на заболяването да не е толкова висок
Дирекция "Ситуационен център" на МВнР работи денонощно
Дирекция "Ситуационен център" на МВнР работи денонощно