Заседание в НС за предложеното въвеждане на извънредно положение

Надежда Василева
от Надежда Василева
09:00, 13.03.2020
20229
Чете се за: 02:11 мин.
У нас

Народното събрание заседава относно гласуваното предложение на Министерския съвет за въвеждане на извънредно положение в страната.

Ген. Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, даде информация за обстановката в страната, близките на нас държави, Европа и света, за предприетите мерки за преодоляване на епидемията.

Към този момент на базата на повече от 1 400 тествани лица у нас са установени 23 положителни случая - само за вчера те са 16, както и един смъртен случай.

На Балканите всички държави бележат ръст в новорегистрираните случаи. В Гърция задмина 100, Румъния върви към този процес. В света 134 000 случая са регистрирани към 6 часа тази сутрин. 4 900 са загиналите, 70 000 са оздравелите.

В първото огнище в Китай са регистрирали 21 случая за последното денонощие. Всички останали страни бележат ръст в установените случаи. В Италия те са над 15 000, 1 016 са загиналите, 1 258 са критичните. В Иран са над 10 000 случаите, в Северна Корея - 8 000. В Испания - над 3 100, Франция -2 800, Германия - 2 700, САЩ - около 1 700.

Всички държави от ЕС не са пощадени от епидемията. СЗО обяви пандемия.

У нас вече не се явяват единични случаи, а започва масово появяване на случаи. Имаме три гнезда на огнище - Габрово, Плевен и София.

Националният щаб отчита грубо нарушаване на карантината.

При подобни случаи в света се предприемат драстични мерки. В Израел за нарушаване на карантина има до 7 години затвор. В Гърция е две години затвор, в Русия - 3 години. Не ефективни са вербалните послания и трябва да има мерки за контрол.

Лечебните заведения работят на строго определени клинични практики. При създаване на ситуация подобна на тази в Италия трябва да има възможности за мобилизация на целия медицински персонал, заяви Мутафчийски.

Бързо са намерени решения и потенциал за решаване на проблема със защитните облекла. Вече има реално производство.

Проблем има с дихателните апарати. Има хора, които има нужда от такива. Търсят се начин за бързо снабдяване с такава апаратура.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви от парламентарната трибуна, че от БСП ще подкрепят всички мерки, които гарантират ограничаването на разрастването на болестта. На председателски съвет от левицата са направвили предложения за допълнения към решението на МС. Прието извънредното положение да бъде със срок от един месец - от 13 март до 13 април 2020 г.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ заяви, че неговата партия ще подкрепи всички необходими мерки и ще съдейства в тяхното реализиране. Според него предложението на правителството е навременно и правилно.

Ние от "Обединени патриоти" единодушно ще покрепим предложението като една превантивна мярка, която да ограничи разпространението на вируса точно в неговата най-опасна част - скоростта, категоричен беше лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Той призова гражданите да не се поддават на паника.

Партия "Воля" също ще подкрепи категорично въвеждането на извънредно положение за един месец, съобщи Кръстина Таскова от "Воля".

Павел Шопов от "Атака" заяви, че да тук се справяме добре. Когато се прави равносметката трябва да погледнем къде сме ние в света, по каква причина сме в тази ситуация. Вижда се, че човечеството бива наказано или поне предупредено, каза той.

Даниела Дариткова заяви, че ПГ на ГЕРБ, че предложеният проект за решение, който предвижда въвеждане на извънредно положение е абсолютно необходима и навременна мярка. Поставени сме пред изпитание и криза, която ще има ралични последици, но се е важно да покажем, че сме обединени и отговорни. Тя обясни, че е необходимо въвеждането на извънредни мерки.

Тежки глоби при неспазване на карантината и ограничение на пътуванията към и от страни, засегнати сериозно от заразата са част от мерките, които предлага правителството.

Образователното министерство освободи от занятия всички ученици, които учат в областите, в които няма обявена грипна епидемия. По преценка на родителите те могат да не посещават училище.

Преди заседанието се проведе извънреден председателски съвет при председателя на парламента Цвета Караянчева. В него участваха лидерите на парламентарните групи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Какви са мерките на кризисния щаб в София срещу коронавируса
Какви са мерките на кризисния щаб в София срещу коронавируса
Мария Габриел: Мобилните програми като "Еразъм +" ще бъдат отложени
Мария Габриел: Мобилните програми като "Еразъм +" ще бъдат отложени