НОВИНИ

НСИ: Случаят със стрелбата по преброител в Пернишко е недопустим

живо нси регистриран висок процент отказали преброители
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:28, 05.10.2021 (обновена)
5943
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

"Ние научихме от медиите за случая в Перник. Мъж, който е бил посетен, е произвел изстрел по наш преброител. Жената е отишла на адреса, за да го преброи, легитимирала се е, въпреки това е произведен изстрел с газов пистолет. Това е недопустимо, надявам се случаят да не остане без последствия", заяви на брифинг председателят на Националния статистически институт Сергей Цветарски.

Стрелба по преброител в пернишко село

По думите му за тези, които по някакви причини не успеят да се преброят, няма да има глоби, а само за тези, които целенасочено пречат на преброяването.

Регистриран е висок процент на отказали се преброители - отказват да извършват работата, за която са наети, заявиха от НСИ.

Основната причина е епидемичната обстановка. Всички преброители са инструктирани и снабдени с всички средства, инструктирани са да не осъществяват близък контакт на разстояние поне 1,5 метра.

"В София не достигат около 600 преброители, там, където е възможно, се заменят", заяви Сергей Цветарски, председател на НСИ.

По думите му, ако преброител не е дошъл сега, ще дойде в следващите дни.

"В случай, че хората не бъдат посетени от преброител, могат да се обърнат към временните центове, които бяха разкрити", допълни Сергей Цветарски.

Той подчерта, че хората не е нужно да търсят преброителя си, за да му дадат кода, самият преброител ще ги намери и ще им се обади, когато трябва да се уточнят неточности и разминавания.

Към 4 октомври са преброени 2 милиона 771 хиляди лица от преброителите, заедно с 2 милиона 404 хиляди електронно преброени, имаме общо 5 милиона 176 хиляди лица към вчера, което 74,8% от населението.

Най-добре върви процесът в Северозападна България - във Видин, Враца, Монтана и Ловеч има над 85% преброено население. Русе, Велико Търново, Перник и Кюстендил също са с над 85%.

За София преброяването с преброители върви най-добре в районите Панчарево, Красна поляна и Банкя, най-зле е ситуацията в Средец, Студентски град и Триадица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
330 000 жертви на сексуално насилие във Франция в средите на Католическата църква
330 000 жертви на сексуално насилие във Франция в средите на Католическата църква
Нобелова награда за физика за създадетелите на моделирането на земния климат
Нобелова награда за физика за създадетелите на моделирането на земния климат