НОВИНИ

Няма данни за извършено престъпление от пилота на учебния самолет "Чесна"

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 14.07.2022
5988
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

Учебен самолет създаде риск за въздушното пространство край Свищов и стана причина НАТО да поиска от военновъздушните ни сили да го проследят и прехванат. Той е навлязъл във временно резервирана зона без да има нужния пилотен план в късния следобед вчера.

Военният министър за приземения самолет: Правил е действия, които НАТО е възприел като потенциален риск

Въпреки това няма данни пилотът на самолета "Чесна-150" да е извършил престъпление, съобщиха от Районната прокуратура в Плевен. Самолетът е бил във въздуха час - излетял е и е кацнал на летище "Бохот".

Валери Илиев е летец с над 30-годишен опит. От 10 години обучава и бъдещи пилоти за гражданската авиация на частното летище в плевенското село Бохот. Вчера следобед заради неизправност на радиостанцията на самолета "Чесна-150" предприел тестов полет в района на летището.

"При изпълнение на полет на обучаем пилот радиостанцията отказа, а аз трябваше да изпълня тест, за да установя каква е причината за отказа на станцията. Не е необходимо да уведомявам, който и да е, понеже летя в най-долното пространство, така нареченото "G" пространство, за което не се изисква уведомление на който и да е орган от ръководството на въздушното движение", заяви Валери Илиев, пилот на самолета нарушител.

По думите на Валери Илиев, защото полетът е тестов и се извършва на ниска височина не се изисква транспондерът на самолета да бъде включен. Малкият учебен самолет обаче е засечен като нарушител във въздушното пространство и около 17:45 от центъра по сигурността в София са активирали един от дежурните изтребители в авиобаза "Граф Игнатиево", който прехванал и приземил Чесната.

"Пилотът на самолета цел не е бил агресивен, не се е опитвал да избяга, така че искам да разсея едни такива съмнения, които витаят вече, че едва ли не това е отново опит някой да пробва противовъздушната отбрана на НАТО, това е несериозно. Ние затова сме там, за да излизаме, когато има някакъв обект, който поражда някакво съмнение във въздушното пространство, се реагира", допълни бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Самолетът е приземен на летище "Бохот" около 18 часа. Полицията е извършила огледи на място, а пилотът Валери Илиев е бил задържан за разпити, а днес по обяд беше освободен.

"Ежедневно извършвам такива полети с обучаем пилот, в продължение на 10 години вече, как се случи това нещо, нямам обяснение, ще потърся обяснение с колегите", допълни Валери Илиев.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че случаят с прехванатия учебен самолет е доказателство, че системата за противовъздушна отбрана на страната работи перфектно.

"Ние сме в състояние да реагираме на всяко нарушение на въздушното пространство. От друга страна искам да подчертая факта, че във връзка с промяната на обстановката по сигурността провеждаме засилени мероприятия за повишена бдителност. Повишено е наблюдението както във въздушното, така и в морското пространство", каза още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

От Районната прокуратура в Плевен съобщиха за "По света и у нас", че към настоящия момент не са налице достатъчно данни за извършено престъпление, няма образувано досъдебно производство, но ще бъде изискана допълнителна проверка за изясняване на обстоятелствата около случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия прекратява действието на сертификати за две авиоремонтни предприятия в България
Русия прекратява действието на сертификати за две авиоремонтни предприятия в България
Наполи изкушава Дибала със заплата от 6 милиона евро на година
Наполи изкушава Дибала със заплата от 6 милиона евро на година