НОВИНИ

Няма случай на коронавирус у нас, инфекциозните отделения обаче са пълни

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 05.03.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас
Снимка: Сн. Десислава Кулелиева

Все още се очакват резултатите от 83 проби на пациенти със съмнение за коронавирус. Сред тях е и българинът, пътувал в самолет до Сидни, в който е имало заразен с Ковид 19. Другата ни сънародничка от полета до Австралия не се е прибирала у нас. Заради грипната епидемия леглата в инфекциозните отделения в страната са почти запълнени.

Втората грипна вълна дойде малко неочаквано и като че ли в най-неподходящия момент. Въпрос на време е да бъде засечен случай на коронавирус, а инфекциозните отделения вече са препълнени. Именно там трябва да се лекуват и заразените с Ковид 19.

По данни на здравно министерство почти 800 са леглата в инфекциозните клиники в страната. При нужда само за 24 часа те могат да бъдат удвоени. Един от начините е като други отделения се трансформират в инфекциозни. По-съществен проблем е ще има ли достатъчно специалисти, които да ги обслужват.

В Бургас няма нито едно свободно легло в инфекциозното отделение, има обаче 10 легла, кото се пазят в случай на коронавирус. В Шумен всички легла са заети от болни от грип.
В Сливен свободните легла са пет - при нужда обаче може да бъдат разкрити още места в други две отделения. С пет незаети легла разполагат в област в Пазарджик. А за цялата област Варна свободните места са 10.

Вече е изчерпан и капацитетът в инфекциозното отделение във Военно-медицинска академия. Там са започнали да закриват Психиатричната клиника, което ще добави още 40 свободни легла.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родни хотелиери прогнозират фалити след загуби заради коронавируса
Родни хотелиери прогнозират фалити след загуби заради коронавируса
От нашите пратеници: Най-висока степен на сигурност заради мигрантите по границата на Гърция с Турция (ОБЗОР)
От нашите пратеници: Най-висока степен на сигурност заради мигрантите по границата на Гърция с Турция (ОБЗОР)