НОВИНИ

Изграждането на водопровода за Перник стигна до града

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
19:20, 05.03.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Регионални

Спасителната тръба, с която Перник ще получава вода от София, вече стигна до града. До средата на март новият водопровод трябва да заработи и да стане основният доставчик на вода за перничани. В същото време нивото на язовир "Студена" продължава да се покачва и днес беше отчетен рекорден приток около 3500 л/сек. Започва и подмяната на водопроводи в града, за да се намалят загубите на вода, които са над 75 %.

Тестовете на новия водопровод започват другата седмица и така съсвем скоро перничани ще могат да ползват водата от яз. "Бели Искър". Тогава ще бъде прекъснато подаването от "Студена" и язовирът ще започне да се пълни много бързо.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: Така че ако природата е благосколонна към нас, края на пролетта можем да говорим за един много по-лек режим, нощен, който няма да тормози моите съграждани както в момента.

Жителите на Перник са доволни от добрите новини и очакват да станат факт.

Помпената станция, която се строи, също е на финалната права, а до края на другата седмица ще е готов и резервоарът. За да бъдат намалени огромните загуби на вода в града, които са над 75 %, започва и подмяна на тръби.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: До средата на април ще бъде разкопан целият град и до няколко месеца ще подменим до голяма степен критичната си инфраструктура, което ще даде друга преспектива за развитие на град Перник.

Връзката на софийския и пернишкия водопровод може да се използва и в обраната посока, така двата града винаги ще са в готовност да си помагат при водни кризи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КОВИД 19 блокира милиони ученици, нови мерки срещу вируса в Гърция и Италия
КОВИД 19 блокира милиони ученици, нови мерки срещу вируса в Гърция и Италия
Президентите на България и Албания с обща позиция за мирен диалог относно мигрантската криза
Президентите на България и Албания с обща позиция за мирен диалог относно мигрантската криза