НОВИНИ

НСИ коригира надолу данните за БВП за 2019 г.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:10, 05.03.2020
Чете се за: 01:18 мин.
Бизнес

Националната статистика коригира процентите за растежа на БВП като ги намали съответно с 0,4% за последното тримесечие и с 0,1 на сто за цялата 2019 г. Предишните данни бяха от експресни оценки, а представените днес са първите предварителни резултати за 2019 г. От Статистиката признаха, че процентите са ревизирани заради неотчетен внос на нефтопродукти, но смятат, че разликите не са толкова големи и катастрофални. Преди седмица в Народното събрание от "БСП за България" обвиниха Националната статистиката в завишаване на растежа на Брутния вътрешен продукт.

През четвъртото тримесечие на 2019 г. БВП възлиза на над 32 млд. лева, отчете Статистиката. Данните показват растеж от 3,1 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2018 г. При експресните оценки процентът беше 3,5 на сто. При годишните данни за 2019 г. БВП е над 118 млд. лева, а ръстът е 3,4 на сто спрямо 2018 г. При експресните оценки процентът беше 3,5. Разминаването е съответно от 0,4% и 0,1% ръст. Председателят на Статистиката Сергей Цветарски отново обясни, че причината е неотчетен внос на нефтопродукти през 2019 г. на стойност 3-4 млд. лева.

Сергей Цветарски, председател на НСИЛ: През миналата година е настъпила една промяна с въвеждането на два вида декларации за определени продукти, това са нефтопродуктите, които са и борсови продукти, те са два вида една начална или предварителна и една допълнителна, когато вносът бъде оформен.

Именно разстоянието във времето между първата и втората декларации е причината за разликата в данните, обясни Цветарски. По-важното, според него, е че този внос е реално осъществен и нефтопродуктите вече са влезли в икономиката и са отчетени в БВП. А разминаването било само документно. Цветарски каза, че за проблема с декларациите се разбрало в края на януари и сега НСИ работи заедно с Агенция "Митници".

Сергей Цветарски, председател на НСИ: Да установим причините, за да намерим начините за недопускане в бъдеще на такива несъответствия, които биха породили съмнения в нашите данни.

Цветарски категорично отрече манипулация с данните за по-висок БВП, с който да се хвали правителството.

Сергей Цветарски, председател на НСИ: Дали да разкрасяваме едни данни или обратното да занижаваме за нечии други цели, например, аз не мога да си отговоря на въпроса как това може да се случи, това го възприемам дори като обида към нашата работа като професионалисти.

На друго обвинение Цветарски отговори, че не вижда нищо общо между данните на НСИ за ръста на БВП и чакалнята за Ерозоната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Депутатите изслушаха Каракачанов за продажбата на военните имоти
Депутатите изслушаха Каракачанов за продажбата на военните имоти
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека
Данаил Кирилов коментира скандала с българския съдия в Европейския съд по правата на човека