Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Няма тежки нарушения при проверките на училищните автобуси

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:24, 15.09.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Общество
започват засилени проверки техническото състояние училищните автобуси
Снимка: Архив
Слушай новината

Училищните автобуси и фирмите, извършващи превоз на деца и ученици са проверени преди началото на учебната година, като не са установени тежки нарушения. Акцията е част от мерките за превенция и повишаване на безопасността на ученическите превози, разпоредени от заместник министър-председателя по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев.

Проверките са разделени на два етапа. Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация“ извършиха контрол във фирмите, които ще превозват деца и ученици. Преди началото на учебната година голяма част от автобусите не извършват превози и поради това те са проверявани в предприятията Основната цел на тази част от инспекцията, е да се проверят превозвачите дали отговарят на всички изисквания, както и да се обърне внимание на техническото състояние на превозните средства и готовността им да превозват учениците.

Проверени са 841 автобуси, които са регистрирани да извършват ученически превози. Издадени са 66 предписания и са съставени 11 акта. При част от превозните средства е констатирано, че са с изтекли технически прегледи, а при някои липсва задължително оборудване – пожарогасители и аптечки. Един водач е санкциониран поради изтекло свидетелство за управление на МПС. При друг е установено, че няма карта за квалификация на водача. За някои от автобусите са издадени предписания за подобряване на състоянието им, както и на външния и вътрешния вид на превозните средства.

От днес до края на месец септември проверките ще продължат на пътя и пред учебните заведения, като инспекторите ще следят за спазването на всички нормативни изисквания за превози на деца и ученици.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Любослав Пенев: За да израстваме, трябва да вкарваме голове
Любослав Пенев: За да израстваме, трябва да вкарваме голове
Ботев Пловдив зарадва стотици първокласници
Ботев Пловдив зарадва стотици първокласници