НОВИНИ

Нюйоркската полиция влезе в Колумбийския университет

Полицията е задържала общо около 100 души, включително около университета, които са изведени с автобуси

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
07:43, 01.05.2024 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Драматичен край на пропалестинската демонстрация в Колумбийския университет в Ню Йорк. Полицията влезе в окупираната административна сграда и разчисти палатковия лагер на територията на престижното учебно заведение.

Извършени са десетки арести. До тези действия се стигна, след като изтече крайният срок, поставен на студентите да се разпръснат. Вече две седмици в университета продължават протести срещу политиката на Вашингтон спрямо войната в Газа.

Полицейската операция започва в 21.00 ч. местно време. Полицаи за борба с безредиците влизат с помощта на полицейски камион и стълба през втория етаж на "Хамилтън Хол". Административната сграда на Колумбийския университет е превзета от протестиращите около 20 часа по-рано.

Вътре силите на реда преминават през импровизирани барикади от столове и маси и извеждат около 50 души. Според кмета и полицията на Ню Йорк в Колумбийския университет са се намирали хора, отдавна известни на полицията.

"Тук сме, за да ви дадем примери за външни участници, които нямат никаква връзка с Колумбийския университет. Става дума за външни агитатори, които имат опит за създаване на напрежение и хаос", заяви Ерик Адамс, кмет на Ню Йорк.

"Някои от тях са известни от години на полицията в Ню Йорк с опасната си, разрушителна и понякога престъпна дейност. Така че няма връзка със случващото се през последните седем месеца", допълни Ребека Уейнър, полицейски комисар.

В изявление университетската администрация посочва, че нюйоркските полицаи са влезли в кампуса, след като университетът от Бръшляновата лига е поискал помощ. Учебното заведение в Горен Манхатън аргументира решението си с действията на протестиращите, а не с каузата, която защитават.

В съобщението се изтъква, че сградата е била окупирана, вандализирана и блокирана и администрацията не е имала друг избор. В рамките на три часа кампусът е прочистен от протестиращи, включително палатковият лагер.

"Студентите и представителите на академичната общност са тук, за да изразят загриженост за начина, по който администрацията е готова на арести и допускане на полицията в кампуса, който се предполага, че е безопасно място за студентите", каза още Сара, студентка.

Според американски медии полицията е задържала общо около 100 души, включително около университета, които са изведени с автобуси. Университетските власти са поискали полицейското присъствие да остане поне до 17 май - два дни след края на учебната година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми в Грузия
Водни оръдия, сълзотворен газ и гумени куршуми в Грузия
България отбелязва 148 години от Априлското въстание
България отбелязва 148 години от Априлското въстание