НОВИНИ

За празниците: Засилват проверките на пътя, ще се следи за сигурността на храмовете

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
21:07, 30.04.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Всички звена на Министерството на вътрешните работи с допълнителни мерки за сигурност по празниците. Заради тежкия трафик, който се очаква днес и утре, служители на пътната полиция ще подпомагат автомобилното движение.

От "Гранична полиция" пък са провели срещи с колегите си от всички съседни държави и са се договорили да няма неработещи гишета в натоварените дни. В храмовете и местата за настаняване у нас предварително са извършени близо 1900 проверки и са направени 87 предписания, съобщиха още от министерството.

Освен за струпвания, по време на Великденските празници полицията ще следи и за съмнителни лица около храмовете. Засилено ще е полицейското присъствие и на жп и автогарите. Едно от най-ангажираните звена е дирекция "Пожарна безопасност". Направени са предписания за безопасност на 59 храма и 28 места за настаняване.

"Призоваваме всички граждани за бдителност при паленето на свещите по време на Великден, както в храмовете, така и вкъщи. Апелираме всички посетители да са с вързани коси, така че да не се допускат съответните инциденти", Георги Толен, ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Традиционно по празниците ще има и засилени проверки на шофьорите за употреба на алкохол и наркотици и висока скорост. От "Пътна полиция" издадоха, че акциите ще са на 2, 3 и 5 май през нощта. Особено внимание се обръща на аварийните ленти по магистралите - спирането в тях е забранено, а при авария в никакъв случай не напускайте автомобила.

"Нека да няма хора, които са излезли извън превозните средства, освен ако това не се налага, защото по този начин рискуват освен своя живот, да въвлекат в критичната ситуация и органите, които са се отправили да ги подпомагат", каза комисар Мария Ботева, "Пътна полиция".

От криминалната полиция също ще провеждат специализирани акции по празниците. Не очакват ръст на кражбите, но напомнят с цел превенция да не разгласяваме излишно и с точност кога и къде ще пътуваме.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пламен Константинов и Локомотив Новосибирск завършиха на пето място в шампионата на Русия
Пламен Константинов и Локомотив Новосибирск завършиха на пето място в шампионата на Русия
В Клисура почетоха годишнината от Априлското въстание
В Клисура почетоха годишнината от Априлското въстание