НОВИНИ

Обичам работата си, но обичам страната си повече, заяви Джо Байдън в прощалната си реч

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:24, 20.08.2024
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Емоционална реч на президента Джо Байдън и изненадваща поява на вицепрезидента Камала Харис - това бяха част от акцентите в първата вечер от Националната конвенция на демократите, която се провежда в Чикаго.

Джо Байдън стъпи на сцената след реч на дъщеря си Ашли и не скри вълнението си.

Последваха почти 4 минутни овации и аплодисменти и скандиране - "Благодаря Джо"! А президентът отвърна с:

"Америка, обичам Ви".

Прощална и различна - така нарекоха речта на Джо Байдън анализатори, минути след края й. В нея той обобщи основните моменти от мандата да си, засегна важни теми като като миграцията и оръжията, не пропусна да атакува Доналд Тръмп и да призова американците да гласуват, за да опазят демокрацията.

"Обичам страната си повече и ние трябва да съхраним нашата демокрация. През 2024-та трябва да гласувате, да запазите Сената, да си върнете Камарата на представителите, а преди всичко - да победите Доналд Тръмп. И да изберете Камала и Тим за президент и вицепрезидент на Съединените щати."

Обичам работата си, но обичам страната си повече - така Байдън отново обясни оттеглянето си надпреварата за Белия дом, а избора на Камала Харис нарече "най-доброто" решение.

"Правил съм много грешки в кариерата си, но съм ви дал най-доброто от себе си. 50 години - както много от вас, давах сърцето и душата си за нашата нация. И бях благословен - милиони пъти с подкрепата на американския народ. Ние просто трябва да помним кои сме - Ние сме Съединените американски щати! И няма нещо, което да не можем да направим когато го правим заедно. Бог да ви благослови и нека пази нашите войници!", заяви Байдън.

В края на речта, на сцената при Джо Байдън се качи цялото му семейство. След това държавният глава замина на почивка в Калифорния. В началото на вечерта, планирано, но изненадващо, на Конвенцията се появи и Камала Харис, която сърдечно благодари на Байдън.

снимки: БТА


"Това ще бъде една прекрасна седмица. И искам да започна с приветствие към нашия невероятен президент Джо Байдън. Джо, благодаря ти за твоето историческо лидерство, за живота ти в служба на нашата нация и за всичко, което ще продължиш да правиш. Ние ти бъдем вечно благодарни. Благодаря ти, Джо. И през ноември заедно, в един глас, ще заявим, че продължаваме напред с оптимизъм, надежда и вяра. И водени от любовта към страната ни, със знанието, че това, което ни обединява, е много повече от това, което ни разделя, нека се борим за идеалите, които са ни скъпи, нека винаги помним, че когато се борим - побеждаваме", каза
Камала Харис, вицепрезидент на САО.

В първата вечер на Конвенцията реч произнесе и бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент Хилари Клинтън. Тя също благодари на Джо Байдън и заяви, че Камала Харис носи надежда и изрази увереност, че тя ще победи на изборите през ноември.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ръководството на Крумовград застана зад Атанас Рибарски
Ръководството на Крумовград застана зад Атанас Рибарски
Асен Василев: Поведението на Калин Стоянов е абсолютно недопустимо
Асен Василев: Поведението на Калин Стоянов е абсолютно недопустимо