НОВИНИ

Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля, заяви проф. Пламен Киров

Сигналът на Грънчарова до прокуратурата е една политическа пушилка, допълва той

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 20.08.2024
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

"Отказът на президента да издаде указ за назначаване на служебно правителство с предложения от Кожарова състав напълно се вписва в правомощията му. Президентът не е нотариус, който да заверява чужда воля", заяви в "Денят започва" проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия.

"Той може да откаже да подпише указа и този отказ не е нарушение на Конституцията, макар че се чуват и други мнения на колеги. Но нали знаете, че когато има двама юристи има поне три различни мнения".

Кандидатът за министър е политическо лице, допълва конституционалистът. Оценката се дава от други политици, така, че те изхождайки от своите интереси дават и различни квалификации.

"Едни адмирират определен избор, други пък обратно - се противопоставят. Така, че и това е в реда на нещата", убеден е проф. Пламен Киров.

По думите му това е политическо говорене, което обслужва определени политически интереси. Още повече, че се намираме пред прага на предсрочни избори. По старата уредба, преди изменението на Конституцията, назначаването на служебно правителство и насрочването на избори "вървяха в пакет".

"Но след измененията президентът вече не е господар на ситуацията, при която се излъчва служебно правителство. Не зависи само от него да подбере състава на служебното правителство и да го назначи. Първо, че той избира между позициите в "домовата книга", която се оказа, че не е и особено пълна към момента. На второ място той може да назначи състав само по предложение на кандидата за министър-председател".

Хипотетично има ситуацията, при която се стига до невъзможност за назначаване на служебно правителство, смята Пламен Киров. То това означава ли, че няма да има предсрочни избори, пита конституционалистът.

"Да се предпоставя липсата на служебно правителство с невъзможността за избори, струва ми се, че вече тук вървим по ръба на бръснача т.е. по ръба на конституционалността".

Убеден е, че не могат прекалено дълго да се отлагат предсрочните избори.

"Не може да се удължава изкуствено мандатът на един парламент, който е провален, който не може да излъчи правителство с обикновено мнозинство, а да разчитаме, че то ще попълни "домовата книга".

Проф. Пламен Киров смята, че действията на Горица Грънчарова, свързани с подаването на сигнал до прокуратурата, са политически и нищо няма да следва от това.

"Струва ми се, че това е една политическа пушилка".

Вижте целия разговор във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Три месеца воден режим в село Мурсалево: Плащаме за въздух, не за вода
Три месеца воден режим в село Мурсалево: Плащаме за въздух, не за вода