НОВИНИ

Обиск за нелегални работници в месокомбинати в Германия

обиск нелегални работници месокомбинати германия
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:06, 23.09.2020
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Германската полиция проведе масови обиски за нелегални работници в месопреработвателните предприятия в страната, съобщи "Дойче веле". Само за операцията във федералните провинции Саксония – Анхалт и Долна Саксония са мобилизирани около 800 служители на реда. Обиски е имало в Берлин, Саксония и Северен Рейн – Вестфалия.

Водят се следствени действия срещу две компании, които са действали независимо една от друга, но по едни и същи схеми. Те организирали влизането в Германия на работници от Източна Европа с фалшиви документи. От полицията уточняват, че става въпрос предимно за граждани на Румъния. Мошениците им помагали при решаването на различни въпроси с органите на местната власт, осигурявали транспорт и жилище. За тези услуги фирмите получавали част от възнаграждението на работниците. По време на обиските от заподозрените са иззети ценности на обща стойност 1,5 млн. евро.

Заподозрени са 10 души – осем мъже и две жени на възраст между 41 и 56 години. От полицията са потвърдили, че сред заподозрените и нелегалните работници има граждани на Украйна.

Месокомбинатите се превърнаха в един от източниците за разпространение на COVID-19. След като в кланицата на един от най-големите месопреработвателни компании "Тьонис" с коронавирус се заразиха повече от 1500 работници, в центъра на обществените дискусии попаднаха условията на труд и използването на чуждестранни работници в този отрасъл.

На 10 септември Бундестагът гласува на първо чете закона за контрола върху безопасността и хигиената на труд. Той предвижда основни видове дейност в областта на месопреработването да се извършват без привличането на работна сила отвън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврокомисията предложи нови правила за миграцията и убежището
Еврокомисията предложи нови правила за миграцията и убежището
Де Бройне, Левандовски и Нойер сред номинираните за Играч на годината на УЕФА
Де Бройне, Левандовски и Нойер сред номинираните за Играч на годината на УЕФА