НОВИНИ

Облекчаване на трафика на граничните пунктове с Турция обсъдиха Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу

bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 18.12.2022
Чете се за: 02:15 мин.
Балкани
Слушай новината

Конкретни мерки за по-бърза обработка на превозните средства, преминаващи през граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово" обсъдиха министрите на вътрешните работи на България и Турция Иван Демерджиев и Сюлейман Сойлу.

Двамата проведоха работна среща в Истанбул като продължение на срещата на президентите на България и Турция миналата седмица.

Служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев благодари на турската страна за помощта при справяне с огромния мигрантски натиск и отбеляза, че доброто взаимоотношение между двете държави в това отношение се вижда и оценява и от Европейския съюз, тъй като България пази външната му граница, посочват от МВР.

Пред турския си колега министър Демерджиев изрази увереност, че ЕС ще се ангажира да подпомогне и двете държави в това нелеко усилие.

Относно облекчаването на трафика през граничните пунктове "Капитан Андреево" и "Лесово", турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу увери, че скоро на двата гранични пункта ще бъдат направени технологични изменения и ще бъде увеличен капацитетът им.

След споразумението на президентите на двете страни, министрите на вътрешните работи обсъдиха и проекта за построяване на мост над река Резовска, сътрудничество в областта на обучението на служители, съвместни дейности в борбата с миграцията, обмяната на информация, бедствията и извънредните ситуации и сигурността на границата.

Министър Сойлу отново изрази съболезнования по повод смъртта на българския полицейски служител, който беше убит на границата и уточни, че съвестното разследване на трагичния инцидент продължава, като предстои да се изяснят всички факти и обстоятелства.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Богдана Романска: В България има страхотно младо тенис поколение
Богдана Романска: В България има страхотно младо тенис поколение
Коледен турнир по минифутбол събира средства за автоматични дефибрилатори в Благоевград
Коледен турнир по минифутбол събира средства за автоматични дефибрилатори в Благоевград