НОВИНИ

Облекчават водния режим в Перник заради извънредното положение в страната

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
17:27, 17.03.2020
Чете се за: 01:06 мин.
Общество

Облекчават водния режим в Перник заради извънредното положение в страната. За първи път от три месеца, вода има още от обяд. Водопроводът от Мало Бучино е готов, но все още водата от него не се използва. Как се пълни язовир Студена и има ли вероятност за скорошно отпадане на режима - разказва Карина Караньотова.

Още в 11:30 в Перник потече вода от чешмите. Режимът беше облекчен благодарение на събраните 8 милиона кубични метра вода в язовир "Студена". Така в града вече има вода между 12 до 22ч., а в края на седмицата, когато тръгне и новият водопровод през Мало Бучино, чешмите ще пресъхват единствено от 22 до 6 часа сутринта.

Станислав Владимиров, кмет на Перник: В тази тръба вече има вода. В момента тази вода е там, за да покаже дали някъде по трасето може да се появи пробойна. Засега няма, аз вярвам и съм убеден, че и вече, когато тестовете започнат от утре как работи самото съоръжение, ще бъдат успешни.

Вече можем реалистично да говорим, че края на пролетта, началото на лятото, водният режим може да бъде напълно отменен.

Екоминистърът Емил Димитров е категоричен, че режимът в Перник може да бъде прекратен веднага. Като доказателство показа документи, от които е видно, че през март миналата година водопдаването към града е било по-малко отколкото сега.

Емил Димитров, министър на околната среда и водите: От язовор "Студена" 804 хил. литра и от водопровода 800 хиляди - 1600, трябва да постъпят от следващия месец, за товзи сме предвидили. А те миналата година са ползвали за март 1 милион, 966 април. Значи , ако ти ползвал 966 април , асега ще получиш 1600 и ми казваш , че ще отмениш режима след 2 месеца, това мисля, че много се разминава с нашето виждане за стопанисването на водния ресурс в Перник.

Министърът обвини общината, че е забавила документите за узаконяване на новия водопровод. А кметът отговори, че ВиК-Перник не е общинско дружество и изпълнява директно нарежданията на министерството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи случай на заразен с коронавирус в област Ловеч
Първи случай на заразен с коронавирус в област Ловеч
Очаквайте на живо в "Референдум": Отговор на всички въпроси за правилата на извънредното положение
Очаквайте на живо в "Референдум": Отговор на всички въпроси за правилата на извънредното положение