Сънародниците ни по света да не пътуват, призоваха Захариева и Желязков

от БНТ
13:55, 17.03.2020
Чете се за: 02:17 мин.
Политика

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков съобщиха предприетите мерки от страна на правителството за оказване на съдействие на българските граждани в чужбина.

Министър Захариева отново призова нашите сънародници да не пътуват, защото въпреки призивите се забелязват доста пътувания, които не попадат под определението неотложен случай.

Правителството прави всичко възможно да прибере всички българи, които искат.

Оказали сме съдействие да приберем над 200 български граждани в България, каза министърът.

На всеки три часа се актуализира информацията какво е състоянието в различните държави - мерки, които се приемат, както и ограниченията, които се въвеждат на границите.

На сайта на Министерство на външните работи има таблица, която също се актуализира на всеки три часа.

Постоянно се оказва съдействие за придвижване на българските тировете, все още има затруднения и преминаването става бавно. Първоначалната блокада на италианско-словенската граница отмина и вече три пъти преминават наши тирове, но става бавно.

На границата между Унгария и Австрия -в момента има около 30 км. опашка в Австрия.

Около 9 часа тази вечер ще бъде пропусната колоната на струпалите се автомобили и автобуси. Ще бъде осигурен кортеж , за да може нашите сънародници да се приберат.

По отношение на българи, които се намират на организирани екскурзии - за групата в Мароко, която е от 29 човека - от министерството са в постоянна връзка с туроператора на място и посолството ни там прави всичко възможно за тяхното прибиране. Захариева каза, че "Търкиш Еъруейз" ще изпратят самолети и Мароко преди час е разрешило кацането на тези самолети на тяхна територия. Министърът има уверението, че тези българи ще бъдат качени на втория самолет тази вечер.

До момента 49 български граждани са заявили да напуснат Мароко и министерството ще се погрижи за тях.

Има и други граждани по света, заради което се очаква да се преустановят организираните екскурзии.

Министър Росен Желязков заяви, че утре формално - по видеоконферентна връзка ще се проведе извънреден Съвет на министрите на транспорта с цел да се гарантира свободното движение на стоки в рамките на Съюза.

България освен ангажимента си да осигури транспортен коридор към Турция, а оттам към Азия, има ангажимент да осигури нормалното функциониране на икономиката за стоки и услуги, жизненоважни за нашата икономика и сънародници.

Желязков повтори мерките:

- Когато пристига тежкотоварен трафик от държави в рисковия списък - шофьорите трябва да се поставят в изолация до момента на отпътуване обратно към страната.

- Когато няма такова пътуване се спазва 14-дневен карантинен период.

- Когато влизат чужди превозвачи те трябва да напуснат страната в рамките на 24 часа.

Ще се обсъди с Комисията механизъм, който да позоли на водачите да ползват 7-двневна почивка.

- По отношение на доставките - няма място за притеснение. Комисията е решена да осигури функционирането на транзитните коридори и България ще изпълнява този ангажимент.

Министър Желязков също призова да не се пътува и всеки да носи индивидуална отговорност.

Ще се осигури също необходимото за нашите съграждани в Мароко, ако Турция не успее да организира полет, имаме готовност с български превозвач да се организира това прибиране. Цената му ще е между 30 и 40 000 евро.

Ще се направи също логистика за английски туристи, които пребивават в нашите зимни курорити и които изяват желание да се приберат, за да не натоварват нашата здравна система.

След дезинфекция на транспортното средство ще се даде възможност на българи, които са в Обединеното кралство, ако желаят, да се приберат.

Въздушното ни пространство в момента е затворено за Италия и Испания, заяви министър Желязков.

Не се допускат граждани на редица държави - Северна Ирландия, Обединеното кралство, Швейцария, Нидерландия, Италия, Испания, Германия, Франция. Гражданите, идващи от тези държави няма да бъдат допускани у нас. Прибиращите се от тези дестинации българи ще се подложат на 14-дневна карантина.

Дали списъкът ще бъде разширен зависи от това как се развива ситуацията.

Важното е на този етап е да няма българи зад граница без възможност да се приберат в родината, каза Желязков.

Министър Захариева призова още веднъж българите в чужбина да спазват указанията на отделната държава.

Спешният телефон за българите в чужбина работи в 24-часов режим.

Телефонният номер е: 9482404

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Задържаха над 26 000 медицински маски и над 17 000 опаковки антибактериален гел на "Капитан Андреево"
Задържаха над 26 000 медицински маски и над 17 000 опаковки антибактериален гел на "Капитан Андреево"
БНТ ще излъчва в реално време всички брифинги в Министерския съвет от днес
БНТ ще излъчва в реално време всички брифинги в Министерския съвет от днес