НОВИНИ

Масови оставки във Втора градска болница след превръщането й в инфекциозна

bnt avatar logo
от БНТ
12:06, 17.03.2020
Чете се за: 01:19 мин.

Напрежение и оставки на лекари от Втора градска болница в София, след като тя беше преструктурирана в Инфекциозна.

Лечебното заведение трябва да приема случаи на заразени с коронавирус. Според медиците обаче тази болница няма необходимите условия, апаратура и персонал.

Досега 85 души са подали оставките си. Лекари, сестри и санитари казват, че не се отказват да работят изобщо. А отказват да работят при сегашните условия. На този фон директорът на лечебното заведение заяви, че се търсят доброволци. На място пристигна и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Според лекарите Втора градска болница в София е възможно най-неподходящата за преструктуриране в Инфекциозна.

Д-р Георги Тодоров - завеждащ Интензивно отделение: Тук инфекционист не е стъпвал от години, най-много е идвал на консултация в детско. Няма анестезиология и реанимация, има две интензивни, където няма опит за лечение на дихателни недостатъци, хората не са готови да посрещнат такива пациенти!

Специализант: Сами разбирате, че специализанти по кардиология, ендокринология и т.н, при положение, че не могат да изпълнят плана за изпълнение и при положение, че всички лекари напускат, които могат да ни обучават, автоматически се закрива нашата специализация.

Асен Меджидиев от Българския лекарски съюз: Ние лекарите трябва да бъдем по болниците - не може да абдикираме в тези ситуации.

Директорът на болницата заяви, че не е изключено на бюрото му да има нови молби за напускане. За да има кой все пак да продължи работа при новите условия, се търсят доброволци.

Доц. Стефан Узунов - директор на Втора МБАЛ: Ние ще се постараем до утре едно отделение да може да заработи за работа с коронавирус. Набираме и в момента, моят апел е санитари, лекари да звъннат на телефон 02 91 58 500, да могат да се запишат за доброволци.

След повече от час разговори с персонала на болницата, кметът Йорданка Фандъкова каза, че няма проблем със защитните облекла. И още - че няма да се приемат болни, докато Втора градска болница няма капацитета и условията затова.

Йорданка Фандъкова - кмет на София: Получих уверение от самите лекари, че болницата ще може да отдели едно отделение, за да започне приемането на болни. Кога ще се случи това, ще очаквам да ми гарантират, че имат нужния капацитет.

Относно оставките столичният кмет коментира, че това е лично решение.

Предстоят разговори със Столичната регионална здравна инспекция, за да се набележат още варианти. Един от вече коментираните - е тук да се отвори едно отделение с 10 легла и отделен вход.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейските лидери решават за затварянето на границите на ЕС
Европейските лидери решават за затварянето на границите на ЕС
Борисов спира поръчки от български завод за защитни облекла за Германия, за да работи за България
Борисов спира поръчки от български завод за защитни облекла за Германия, за да работи за България