НОВИНИ

Облекчен трафик и по-малко вредни емисии сред очакваните ползи от новостроящата се метростанция

Цанка Николова
от Цанка Николова
21:35, 10.10.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
държавата дава млн лева разширение метрото
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Започва изграждането на нова станция на столичното метро. Тя ще бъде в квартал "Обеля" и ще бъде част от интермодален транспортен хъб, включващ метро, жп и автобусен транспорт.

Днес беше направена официалната първа копка на новата метростанция. Бъдещата спирка ще служи за прекачване на пътниците между Линия 1 и Линия 2 на метрото и ще бъде начална и за двете.

Държавата отпуска 40 млн. лева за разширение на метрото

Върху метростанцията Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще изгради през следващите три години нова жп гара, като изходите на станцията ще излизат на пероните. По този начин западните направления на железопътната - тези към Драгоман, Кюстендил и Божурище ще имат директна връзка с линиите.

Новото метротрасе е с приблизителна дължина от 642 м.

"Това е модерен проект, от който има много ползи. Три са основните цели - връзка на първата и втората линия на метрото. С това ще се намали интервалът на влаковете, които се движат и по първата, и по втората линия и с това всъщност ползите са за голяма част от софиянци, които в момента ползват метрото. На второ място връзката на метрото с жп линиите в западно направление и на трето място връзката с автобусния транспорт", каза след първата копка столичният кмет Йорданка Фандъкова.

По нейни думи нови 12 000 души ще могат да използват метрото след завършването на трасето. Изчисленията показват, че около 5600 автомобила по-малко ще влизат в града и по този начин ще се намали трафикът. Около 1500 тона пък ще са спестените годишно вредни емисии.

"Намалението на интервалите на линиите на метрото, на първа и втора, налага допълнително влакове - за осем влака вече има подписан договор с чешка фирма", обясни изпълнителният директор на Метрополитен Стоян Братоев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ювентус намери заместник на грешника Пол Погба
Ювентус намери заместник на грешника Пол Погба
Турски суперталант на Реал Мадрид започна индивидуални тренировки
Турски суперталант на Реал Мадрид започна индивидуални тренировки