НОВИНИ

Обмислят промяна в изпитите след 7. клас

Идеята може да влезе в сила след 3 години - за учебната 2022-2023-та.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
17:12, 27.02.2020
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Освен по български и математика, кандидат - гимназистите ще държат интегрирани тестове с въпроси и от природните и обществени науки. Идеята може да влезе в сила след 3 години - за учебната 2022-2023-та.

Според просветния минитър Красимир Вълчев така учениците ще придобият повече знания и умения.

Засега се знае, че тестът по български език и литература вече ще обединява българския език с обществените науки, а този по математика - математиката с природните науки. От Министерството обещаха да проведат навременни разяснения сред родителите. Ако наистина се случи, промяната ще важи за сегашните четвъртокласници.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Правим го, защото всеки един ученик трябва да придобие един харомоничен "микс" от знания и умения, това което наричаме компетентности.

Според министъра така изпитът след 7-ми клас ще се доближи до изследванато ПИЗА, а и учениците ще придобият стимул за четене. Подобен опит изпитите да не са само по български и математика имаше и по времето на министър Тодор Танев, но той срещна отпора на родителите.

Днес министерството представи и националните си програми. Те са 21 на брой на обща стойност около 140 млн. лева. Четири са нови, такава е и "Изграждане на училищна STEM среда ", където са вложени 20 млн. лева. Целта е да се развият Центрове на обучението по математика, природни и технически науки.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Комплекс, интегриран комплекс от кабинети, но ще се финансират и малки проекти, които ще бъдат една стая или стая плюс кътове към нея.

В тази центрове учениците ще могат да програмират и създават дигитални игри и апликации. Готов е и дълго чаканият стандарт за физическата среда в училище - предвижда се до 10 години в класните стаи на началния етап да има зони за отдих, а чиновете да бъдат индивидуални.

Тази година за нова материална база има отделени над 2 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас
Отрицателни са пробите на всички лежащо болни под наблюдение за коронавирус у нас
Вицепрезидентката на Иран е заразена с коронавирус
Вицепрезидентката на Иран е заразена с коронавирус