НОВИНИ

Обмислят създаване на спецзвено за престъпления против природата и животните

Обмислят създаване на спецзвено за престъпления против природата и животните
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:04, 30.11.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Изготвени са проект на структура и функции, включително и прогнозен финансов разчет за нов сектор в МВР - „Престъпления против околната среда, дивата природа и животните“ към Главна дирекция „Национална полиция“. Това става ясно от отговор на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев на въпрос от народния представител Цветелина Симеонова-Заркин, публикуван на сайта на парламента.

Въпросът е във връзка с институционализирането на звено за противодействие на престъпленията против околната среда, дивата природа и животните, както и планираните конкретни мерки и срокове за тяхното изпълнение.

Министър Демерджиев посочва, че е приключила работата на междуведомствената работна група за създаването на специализирано звено „Престъпления против природата“. Към Министерство на земеделието и Министерство на околната среда и водите е изпратен доклад и проект на Споразумение за постигане на координация и ефикасно взаимодействие при установяване ограничаването и предотвратяването на нарушения и/или престъпления против околната среда, дивата природа и животните.

Той допълва, че предстои съгласуване на документите и насрочване на дата на подписване на споразумението. Демерджиев съобщи, че предстои разработване на предложения за осигуряване на щатни бройки и необходимите финансови средства за функциониране на звеното.

Скоро два случая, свързани с насилие върху животни, бяха разследвани. Софийският градски съд остави за постоянно в ареста Захари Шулев, който бе обвинен за насилие над кучето Мечо. Обвиненият бе задържан след като в медиите и социалните мрежи бяха публикувани клипове, в които се вижда особено жестоко насилие от страна на Шулев върху кучето. Инцидентът стана на 24 октомври в кв. "Карпузица".

Кучето Мечо, спасено след изтезания, се възстановява добре и вече прави кратки разходки

На 21 септември стана известно, че Бояна – египетският лешояд, чиято история развълнува хиляди хора по света, бе намерен мъртъв със следи от огнестрелна рана в района на гр. Джебел. Тя е първият египетски лешояд, излюпен в европейски зоопарк, освободен и сформирал двойка в дивата природа на България.

Бракониери убиха застрашен от изчезване египетски лешояд

В интервю за БТА инспектор Камен Николов от сектор "Зоополиция и кинология" при Главна дирекция "Национална полиция" посочи, че във всяка областна дирекция на МВР има определени служители, които да разследват престъпления срещу животни. Сигнали могат да се подават във всяко районно управление и на спешния телефон 112. Той припомни, че от 2011 г. проявите на жестокост спрямо животни се считат за криминално деяние, разследвано от полицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд, сняг, поледици и силен вятър в следобедните часове
Дъжд, сняг, поледици и силен вятър в следобедните часове
Гледайте Австралия - Дания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Австралия - Дания от 17:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3