НОВИНИ

Бракониери убиха застрашен от изчезване египетски лешояд

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:25, 21.09.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Общество
Слушай новината

Изчезващ вид египетски лешояд е бил намерен с куршум в главата край град Джебел. Това е първият лешояд, който е излюпен в европейски зоопарк, пуснат на свобода в дивата природа и успял да създаде семейство.

Птицата се казва Бояна и беше истинска сензация, превърнала се в символ на надеждата, че видът може да бъде спасен.

Женският лешояд Бояна е излюпен в зоопарка в Прага през 2017 година. През 2018 г. птицата е дарена на България по програмата за защита на вида и след адаптация е пусната на свобода в Източните Родопи.

"Последваха няколко години, в които тя странстваше по света, както всички млади лешояди, прелетя хиляди километри, стигна до Африка, посети над 20 държави и дойде момент, в който тя се завърна в своя дом Източни Родопи и срещна любовта, дива птица", каза Волен Аркумарев от Българското дружество за защита на птиците.

Така Бояна става първият египетски лешояд, отгледан в зоопарк, сформирал двойка в дивата природа. Очакванията били следващата година младото семейство да има поколение.

Историята на Бояна става емблема на надеждата до тази седмица, когато от Българската асоциация за защита на птиците, установяват тревожен сигнал в джипиес предавателя.

"Веднага нашият екип със специално обучено куче посети района и откри трупа на птицата с огнестрелна рана, много бързо беше сформиран екип с представители на прокуратурата, полицията, горските. Престъпленията срещу дивата природа много често са последвани от друг вид престъпления, важното е да се насочи вниманието на обществото към този проблем и наистина да има наказани", каза Аркумарев.

Образувано е досъдебно производство по случая. Апелът е всеки, който има информация за престъплението да съдейства на полицията. Ако се установи извършителят на това зверство, го заплашва до 20 000 лв. глоба и 5 години затвор.

В страната ни са останали едва 26 двойки от вида египетски лешояд.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Всички поправки на проекта за стадион „Христо Ботев“ вече са предадени в Община Пловдив
Всички поправки на проекта за стадион „Христо Ботев“ вече са предадени в Община Пловдив
България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ
България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ