НОВИНИ

Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
17:17, 21.09.2022
Чете се за: 04:10 мин.
Русия
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация за включването на резервисти във военните действия в Украйна. В телевизионно обръщение Путин обвини Запада в опити да унищожи Русия. Мобилизацията започва от днес и засяга 300 000 души. За първи път от 25 март Русия съобщи за свои жертви - във войната, според руското военно министерство, са загинали 5937 руски военнослужещи.

Вижте акценти от телевизионното обръщение на Путин

За първи път от Втората Световна война Русия обявява мобилизация. Решението идва в навечерието на седмия месец от началото на войната в Украйна, след две седмици на успешна украинска контраофанзива.

"Ще бъдат призовавани само лица, които в момента са в резерва. Приоритет ще бъдат тези, които са служили във въоръжените сили и имат определена военна специализация и съответния опит. Преди да бъдат изпратени на служба, мобилизираните ще преминат задължителна допълнителна подготовка, като се разчита на натрупан опит по време на специалната военна операция. Указът за частична мобилизация е подписан", каза Путин.

Резервистите ще бъдат разположени в тиловите позиции по дължината на фронтовата линия в Южна и Източна Украйна. Руският военен министър Сергей Шойгу увери, че няма да бъдат мобилизирани студенти и наборници.

"Мобилизацията няма да бъде извършена еднократно, а по план", каза Шойгу.

Мобилизацията ще доведе до масова трагедия и много смъртни случаи, коментира от затвора опозиционният лидер Алексей Навални.

"От килията чух по радиото, че има мобилизация. Някакви наказателни санкции. Разбирам, че всичко върви много зле", каза Навални.

Ройтерс съобщава, че през социалните мрежи в Русия се организират протести. Пред агенцията московчани коментираха новината за мобилизацията.

"В такива моменти, човек винаги изпитва безпокойство. Имам жена и деца. Ако нещо се случи, не искам да ги изоставям".

"Ако започнем да мислим за това твърде много, ще затънем в тези мисли, а това няма да доведе до нищо добро".

След речта на Путин, от "Гугъл трендс" съобщават за рязко увеличение на търсенето на самолетни билети за държавите, в които не се изискват визи за руснаци.

Путин обясни решението за мобилизацията с необходимостта да се защити суверенитета и териториалната цялост на държавата. Той заяви, че срещу Русия се води "ядрен шантаж" и за това ще бъдат използвани всички средства, за да бъде защитена страната.

"На тези, които си позволяват такива изявления по отношение на Русия, искам да припомня, че нашата страна също разполага с различни средства за поразяване, а в някои отношения и с по-съвременни средства от тези, с които разполагат страните от НАТО. И при заплаха за териториалната цялост на страната ни, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и на нашия народ. Това не е блъф", каза той.

Путин посочи като цел освобождаването на Донбас.

Той приветства обявените от проруските сепаратисти референдуми за присъединяване към Русия, които ще се проведат от 23 до 27 септември в Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на световните лидери след решението на Путин за частична мобилизация
Реакции на световните лидери след решението на Путин за частична мобилизация
​Гърция подкрепя напълно желанието на България за присъединяване към Шенгенското пространство
​Гърция подкрепя напълно желанието на България за присъединяване към Шенгенското пространство