НОВИНИ

Весела Лечева: Всички договори от предишното управление на спортното министерство ще бъдат дадени на прокуратурата

весела лечева всички договори предишното управление спортното министерство бъдат дадени прокуратурата
bnt avatar logo
от БНТ
14:18, 21.09.2022
Чете се за: 04:55 мин.
Спорт
Слушай новината

Всички договори от последните дни на предишното управление на спортното министерство, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви в студиото на "Денят започва" служебният министър Весела Лечева. Тя даде за пример договор за скъпия софтуер на Националната спортна база и договора за 1 млн. лева на Спортния тотализатор.

"Това, което през последните дни и седмици се опитват да наложат, че Националната спортна база едва ли не работи на тефтер и че няма дигитализиране на всички процеси, това е меко казано е лъжа. Това беше един изключително скъпо струващ софтуерен продукт. Абсолютно ненужен за размерите, капацитета и потенциала на дружествата. Аз тука мога да кажа, че самият факт, че собственикът на фирмата поиска да бъде разтрогнат този договор показва за начина, по който е бил проведена цялата процедура, за стойността на продукта", заяви Весела Лечева - служебен министър на спорта.

Лечева уточни, че по отношение на разходите в последните дни преди да предадат властта, предишното управление в Спортния тотализатор и всички договори, разписани в Националната спортна база, всичко това ще бъде предоставено на прокуратурата.

Весела Лечева сподели, че изминалият месец е бил много успешен за българския спорт.

„На Световното първенство по художествена гимнастика в София залата беше пълна с много млади хора, ентусиазирана публика, имаше много вълнуващи моменти, сълзи от радост от спечелените златни медали от нашите момичета от ансамбъла, както и сребърните медали на Стилияна Николова. Всичко това носи голямо удовлетворение. Разбира се, не трябва да пропускаме и успехите в леката атлетика на Световното първенство за младежи на Пламена Миткова и Божидар Саръбоюков, на Антов Ризов в спортната стрелба, на борците Едмонд Назарян и Кирил Милов“, каза министър Лечева.

Весела Лечева отново заяви, че спокойствието и диалога при работата с федерациите трябва да е основен ангажимент на държавата. „Важно е федерациите да имат един много по-дълъг хоризонт. Да не мислят как ще се справят с бюджета си до края на годината, а да могат да планират поне до следващите олимпийски игри. Трябва да се работи с перспектива поне два олимпийски цикъла“, каза още Лечева.

„Проблемът е, че Министерството на младежта и спорта винаги е на опашката като финансиране. Бюджетът се коригира с 10 или 15 процента, или съобразно инфлацията, но не се прави качествен скок със 100 процента. Създаде се и легенда, че някои от федерациите си позволяват да присвояват средства. Тези настроения ескалираха в предишното управление“, коментира Лечева.

Относно възможността България да е домакин на голям футболен форум Лечева заяви: „Домакинствата в България са изключително важни. Неслучайно в моя мандат 2005-2009 направихме програма за домакинствата. В цял свят те подпомагат икономиката, дават възможност за развитие на спортната индустрия.“

„За Националния стадион все още липсват експертни становища за мястото, проекта на стадиона и как ще бъде експлоатиран. Въпреки че е красиво съоръжение, настоящият стадион е морално остарял и не отговаря на съвременните изисквания. Въпросът за нов стадион обаче може да се реши само в диалог със Столичната община, БФС и държавата. В България така и не се изработи успешен модел по отношение на публично-частното партньорство – там, където могат да се срещнат държава, инвеститор и спортна организация. А този модел работи успешно в другите държави“, отбеляза още Лечева.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото ръководство на ТК Локомотив Пд с план за инвестиции в тенис комплекса
Новото ръководство на ТК "Локомотив" Пд с план за инвестиции в тенис комплекса
"Топлофикация София" да представи график за погасяване на задълженията си към "Булгаргаз", поиска КЕВР
"Топлофикация София" да представи график за погасяване на задълженията си към "Булгаргаз", поиска КЕВР