НОВИНИ

Западът осъди планираните от Москва референдуми в Украйна

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
10:15, 21.09.2022
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Войната в Украйна, климатичната криза и продоволствената несигурност са акценти в изказванията от трибуната на Общото събрание на ООН. Западни лидери осъдиха плановете на Москва за организирането на референдуми в украински области за присъединяване към Русия. Съединените щати, Франция и Германия обявиха, че няма признаят резултатите от допитването.

Западът обяви, че няма да признае резултатите от насрочените между 23 и 25 септември референдуми в Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон за присъединяване към Русия. Четирите области представляват 15% от територията на Украйна или площ приблизително с размерите на Унгария, изчислява Ройтерс.

Войната в Украйна е сред акцентите в изказванията от трибуната на Общото събрание на ООН

Пред Общото събрание на ООН германският канцлер Олаф Шолц определи плановете на Москва като неприемливи и фиктивни, а френският президент Еманюел Макрон ги нарече пародия на демокрацията.

"Путин ще се откаже от войната и имперските си амбиции, ако осъзнае, че не може да спечели тази война. Той унищожава не само Украйна, но и своята страна. Затова не можем да приемем мир, диктуван от Русия и ето защо Украйна трябва да бъде способна да отблъсне руската атака", заяви Олаф Шолц, канцлер на Германия.

Владимир Путин обяви частична военна мобилизация

"От 24 февруари сме свидетели на връщане на империализма и колониите. Франция отхвърля това", каза Еманюел Макрон, президент на Франция.

Европейският първи дипломат Жозеп Борел заяви, че ЕС ще обмисли допълнителни мерки срещу Русия, ако гласуванията се състоят.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан също потвърди, че САЩ никога няма да признаят организираните от Русия псевдореферендуми.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в Туитър, че фалшивите, по думите му, допитвания не са легитимни и това е поредна ескалация във войната на Путин.

Днес украинският президент Володимир Зеленски ще вземе участие в Общото събрание на ООН с предварително записана реч, след като получи специално позволение от държавите членки.

Американският президент Джо Байдън също ще се включи във форума. Около 150 държавни и правителствени ръководители са присъствено в Ню Йорк след две години, белязани от COVID-19.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребението на Елизабет Втора е гледано по телевизията от 26,2 милиона души в Обединеното кралство
Погребението на Елизабет Втора е гледано по телевизията от 26,2 милиона души в Обединеното кралство
Паркът за мечки в Белица с нов обитател
Паркът за мечки в Белица с нов обитател