НОВИНИ

ЕС: Речта на Путин за частичната мобилизация е израз на отчаяние

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:10, 21.09.2022 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
По света
Слушай новината

ЕС смята, че обявената от Путин частична мобилизация, както и плановете за референдум в окупираните украински територии са израз на отчаяние. Говорител на Европейската комисия нарече намеците на Путин за използването на ядрени оръжия "ядрен хазарт" и призова международната общност да се обедини срещу него

За Брюксел изявленията на Путин са доказателство, че той не е заинтересован в разрешаването на конфликта, а в задълбочаването му. Говорителят на Жозеп Борел Петер Стано коментира, че целият свят вече усеща последиците от руската агресия заради продоволствената и енергийната криза

ЕС не е във война с Русия, коментира говорителят, но според него атаката на Русия не е само срещу Украйна, а срещу основните принципи на международната общност, Хартата на ООН и срещу всяка миролюбива страна, придържаща се към международното право.

ЕС ще продължи 100 процента да подкрепя Украйна и легитимната ѝ борба и няма да признае резултатите от референдумите, каквито и да са те, увери Брюксел. За ЕС тези райони ще остават част от Украйна и Киев има пълното право да прави всичко в рамките на международното право, за да си ги възвърне, каза Стано.

Засега няма решение за нов пакет от санкции, но европейските държави обмислят общ отговор на днешните изявления на Кремъл.

"Речта на президента Путин и двете му изявления - за провеждането на референдуми и за частичната мобилизация, са още едно доказателство, че Путин не е заинтересован да има мир, а в ескалация на войната и агресията. Това е знак на отчаяние от развитието на агресията му срещу Украйна. Оповестяването на частична мобилизация и провеждането на референдуми са ясен сигнал към цялата международна общност, особено през тази седмица, когато се провежда Генералната асамблея на ООН в Ню Йорк, че Путин иска продължаване на тази разрушителна война, която вече има толкова негативни последици за целия свят", заяви Петер Стано - говорител на Европейската комисия.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в Туитър, че Кремъл обявява мобилизация в момент, когато страните от света работят за сътрудничество, сигурност и просперитет. Мишел е в Ню Йорк за участие в годишната сесия на Общото събрание на ООН.

"В тази война има само един агресор - Русия и една страна, която е обект на агресия и това е Украйна. Подкрепата на ЕС за Украйна ще остане непоколебима, казва още Мишел.

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че оповестената частичната руска военна мобилизация в Украйна е доказателство, че руската атака срещу Украйна е неуспешна. Говорител на Шолц заяви, че руските "фиктивни референдуми" в окупираните украински територии никога няма да бъдат признати за легитимни.

Трябва да реагираме спокойно на изявленията на Путин, коментира премиерът на Белгия Александър Де Кро. Според него не трябва да се налива масло в огъня, но в същото време западните страни ще трябва да позволяват да бъдат провокирани от Путин.

"Трябва да сме пределно ясни, че продължаваме да подкрепяме Украйна", каза де Кро. Според него не за първи път Путин заплашва с употребата на ядрено оръжие и НАТО трябва да реагира спокойно, както направи и предишния път.

От Ню Йорк, където участват в годишната срещата на Общото събрание на ООН, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и министър-председателят на Обединеното кралство Лиз Тръс излязоха със съвместна декларация, в която казват, че призивите на Путин за мобилизиране на части от населението са знак, че руската инвазия се проваля. Според двете те са израз на слабост. Двете откроиха смелостта на украинския народ и подчертаха съвместния си ангажимент за поддържане на подкрепата за Украйна в нейната борба “толкова дълго, колкото е необходимо”.

Силите за бързо реагиране на Литва са поставени в повишена бойна готовност, заяви министерството на отбраната на страната след обявената от Путин частична мобилизация. Според литовския министър на отбраната Арвидас Анусаускас руската военна мобилизация ще се проведе близо до границите с Литва - в руския ексклав Калининград, затова Вилнюс "не може просто да гледа".

Съседна Латвия заяви, че няма да приема руснаци, които се опитват да избягат от мобилизацията. Това обяви външният министър на страната Едгарс Ринкевич. Литва, Латвия и Естония обявиха преди няколко дни, че затварят границите си за руски граждани, дори те да притежават шенгенски визи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Киров с първи трансфер в Берое
Николай Киров с първи трансфер в Берое
ЦСКА ще играе благотворителната контрола със Септември в неделя
ЦСКА ще играе благотворителната контрола със Септември в неделя