НОВИНИ

​Гърция подкрепя напълно желанието на България за присъединяване към Шенгенското пространство

bnt avatar logo
от БНТ
17:07, 21.09.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев проведе днес работна среща с министъра за защита на гражданина на Гърция Панайотис Теодорикакос. В делегацията от българска страна участие взеха заместник-министър Моника Бийчър и главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров. Основните теми, които обсъдиха двете страни бяха противодействието на нелегалната миграция, присъединяването на България към Шенгенското пространство и засилване на полицейското сътрудничество.

"Двете държави са призвани да пазят външните граници на ЕС и сме длъжни да си взаимодействаме възможно най-добре в това отношение. Няма как да се справим успешно с тази задача, ако не се справяме еднакво добре и не си помагаме", отбеляза българският вътрешен министър след разговорите с министър Теодорикакос.

Демерджиев изрази готовността на българската страна за много тясно сътрудничество с Гърция и желанието да посредничим в диалога с турската страна.

На срещата двете страни се разбраха да продължат разговорите и на професионално ниво.

„За пореден път гръцката страна потвърди подкрепата си за България по пътя ѝ към Шенген", отбеляза министър Демерджиев и уточни, че е запознал своя колега за стъпките, които предстоят по извършване на проверка на България и Румъния, както и всички следващи действия до провеждане на Съвета „Правосъдие и вътрешни работи" през декември, на който се надяваме да бъде взето положително решение за страната ни.

Министър Панайотис Теодорикакос подчерта, че темите, обсъдени на работната среща, и най-вече тази за нелегалната миграция, са от общо значение за двете държави:

„Трябва да имаме координирани действия и сътрудничество, така че да можем да защитим нашите граници и тези на ЕС и да защитим човешкия живот". По думите му от тези факти и последните случили се неща ясно си личи, че ЕС не е само географски обект, а граница между прилагането и неприлагането на международното право. Продължаваме все по-уверено опазването на границите по всички възможни начини, сътрудничим си с европейските партньори, винаги с уважение към международното право, за да можем да преодолеем предизвикателствата при взаимодействие и с подкрепата на нашите български приятели, изтъкна министърът за защита на гражданина на Гърция. По темата за включването на България в Шенгенското пространство той подчерта, че страната му подкрепя напълно желанието на своята съседка: Считаме, че България е напълно готова да влезе в Шенген и затова в процедурата, която следва, нашата позиция е ясна – „за" присъединяването на България.

В хода на разговорите двамата министри се договориха да засилят сътрудничеството и в областта на противодействието на трансграничната престъпност по линия на миграцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души
Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души
Баскетболните Берое и Ямбол подсилиха селекциите си
Баскетболните Берое и Ямбол подсилиха селекциите си