НОВИНИ

Реакции на световните лидери след решението на Путин за частична мобилизация

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:28, 21.09.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Русия
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Стъпката на Владимир Путин за частична мобилизация е поредната грешка в конфликта, прераснал в пълномащабна война. Тази ситуация само затвърждава подкрепата за Украйна и единството на съюзниците. Така определят ситуацията от европейските столици и от Ню Йорк, където тече годишната сесия на Общото събрание на ООН.

Вашингтон приема сериозно заплахата за използване на ядрено оръжие.

"Русия наруши безсрамно основополагащите принципи на Хартата на ООН. В нея има ясна забрана към страните да завземат територии на съседи със сила. Тази война цели чисто и просто да премахне правото на Украйна да съществува като държава. Както и правото на украинците да съществуват като народ. Където и да сте, това не бива да смразява кръвта ви", заяви американският президент Джо Байдън.

Володимир Зеленски не вярва, че светът ще позволи на Владимир Путин да употреби ядрено оръжие. Украинският президент каза това пред германската телевизия Билд.

НАТО ще запазят спокойствие и ще продължат да подкрепят Украйна, каза Йенс Столтенбер по повод поредната заплаха на Путин.

"Това е опасна и безразсъдна ядрена реторика. Тя не е нова, той е правил това много пъти. Той знае много добре, че не бива да се води ядрена война, тя не може да се спечели и би имала безпрецедентни последици за Русия. Затова НАТО увеличава военното си присъствие, особено в източната част на алианса", каза Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО.

Новината от Москва завари полския премиер Матеуш Моравецки на полигона на военни учения с участието на полски, американски и британски части.

"Заради скорошните болезнени провали Русия задейства нов план да промени картата като анексира територии. Не можем да допуснем това. Ще направим всичко възможно с нашите съюзници НАТО още повече да подкрепи Украйна, за да може тя да се защити от обявената от Кремъл мобилизация.

Германският канцлер Олаф Шолц нарече тази стъпка на руския президент "акт на отчаяние" и посочи, че той "не може да спечели тази престъпна война". Според Шолц Путин само влошава ситуацията и от самото начало не е оценил волята за съпротива на украинците.

Русия ще се опита да унищожи Украйна и да промени границите ѝ, смята полският премиер Матеуш Моравецки. "Ще направим всичко възможно, заедно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи още повече Украйна и тя да може да се защити", увери полският премиер.

Оценката на британският министър на отбраната Бен Уолъс гласи: "Това, че Путин нарушава собственото си обещание да не мобилизира част от населението, както и незаконното анексиране на части от Украйна, са признание за провал на инвазията".

"Никакви заплахи и пропаганда не могат да скрият факта, че Украйна печели тази война, международната общност е обединена и Русия се превръща в аутсайдер", посочва Уолъс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще бъдат ли премахнати от улиците в Пловдив изоставените автомобили?
Ще бъдат ли премахнати от улиците в Пловдив изоставените автомобили?
Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души
Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души