НОВИНИ

Къде е живял и работил сириецът, задържан за трафик на мигранти в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 21.09.2022
Чете се за: 03:05 мин.
Криминално
Слушай новината

Прокуратурата повдигна обвинение на сириеца, задържан в Пловдив заради канал за трафик на мигранти. Заедно с Масуд Абдул за 72 часа са задържани и четирима българи, помагали на сирийци, афганистанци и мароканци да преминават незаконно през страната.

Вижте кадри от задържането на сириеца, задържан за трафик на мигранти

На този етап няма категорични доказателства за връзка между задържания сириец и случая с автобуса в Бургас, при който загинаха двама полицаи, заявиха от прокуратурата. Активното разследване по този случай продължава.

Заедно с Масуд Абдул бяха задържани още 11 души. Петима от тях вече са с повдигнати обвинения за подпомагане на чуждестранни граждани да пребивават на територията на страната, с цел набавяне на имотна облага. Те остават в ареста, след което прокуратурата ще внесе мярка в районния съд в Пловдив за постоянното им оставане в ареста. Останалите 7 арестувани при акцията са били разпитани и след това освободени.

Според събраните до момента данни от прокуратурата, 29-годишният сириец и арестуваните българи, са организирали трафик на чужди граждани през месеците май и септември тази година на територията на Пловдив и Средец. Има доказателства, че са превозили общо 24 бежанци от Сирия, Афганистан и Мароко. Все още се събират данни за връзката на сириеца с бежанците, чието преследване в Бургас завърши със смъртта на двама полицаи.

Според прокуратурата, последните две години Масуд е живеел в Пловдив на квартира. В апартамента му на бул. "Дунав", тази сутрин екипът ни откри две жени, както и мъж, който се представи за брат му.

Според хората в блока, до момента чужденците не са създавали проблеми, заради езиковата бариера не разговаряли със съседите си. Често обаче в апартамента им идвали различни хора.

Задържаният Масуд работил в предприятие в пловдивското село Царацово. Собственикът на фирмата, който е ливански гражданин, каза, че сириецът в последно време редовно отсъствал.

Според колегите на Масуд, преди да дойде в България, той е бил на работа в Малта и Германия.

Разбиха канал за трафик на мигранти, вероятно свързан със смъртта на полицаите от Бургас

По темата работят: Мариела Хубинова, Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Гълъб Донев ще участва в отбелязването на Деня на Независимостта във Велико Търново
Премиерът Гълъб Донев ще участва в отбелязването на Деня на Независимостта във Велико Търново
Виктория Томова с нова победа и четвъртфинал на турнир от сериите WTA 125 в Будапеща
Виктория Томова с нова победа и четвъртфинал на турнир от сериите WTA 125 в Будапеща