НОВИНИ

Разбиха два канала за трафик на мигранти (ВИДЕО)

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:56, 20.09.2022
Чете се за: 03:30 мин.
Криминално
Слушай новината

Полицията разби два канала за трафик на мигранти. Разследващите свързват ръководителя на единия и с бежанците, чието преследване завърши със смъртта на двама полицаи в Бургас.

30-годишният сирийски гражданин е живеел в Пловдив и според прокуратурата има данни, че каналът му е действал дълго време. Задържани са още 11 души, българи и чужденци, помагали на сириеца в неговата дейност.

Задържаният като организатор на канала е бил в постоянна връзка с двама души в Истанбул. Те му давали информация за желаещите да преминат нелегално през страната ни. А сириецът осигурявал нужния превоз чрез трети лица от Харманли, Средец и Хасково.

Разбиха канал за трафик на мигранти, вероятно свързан със смъртта на полицаите от Бургас

"Шофьорите са по-често случайно набелязани лица от чуждестранен произход. Има и българи такива, които взимат вече преминалите нелегално през границата чужденци и се отправят към сърцето на страната. Тук в Пловдив престояват и след това към западна Европа", каза Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

За превоза всеки мигрант плащал около 3000 евро, парите сириецът получавал по банков път. Според разследващите, подобна е била схемата и при трафика на мигрантите, чието преследване завърши със смъртта на двама полицаи в Бургас.

"По първоначални доказателства има връзка между него и тези бежанци, които бяха в автобуса, след което се случи трагедията в Бургас. По всяка вероятност тези хора, които са били прекарани от неговия съучастник в Истанбул, са били натоварени в този автобус, но това е въпрос, който ще го изследваме много задълбочено", каза Димитър Пехливанов, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

Днес беше разбита група за нелегален трафик и в Сливен. Задържани са 12 души, петима от тях вече са с повдигнати обвинения. При опита на каналджиите да избягат, се е стигнало и до гонка с полицията.

"Има осъществено такова преследване, при което леко са пострадали два служебни автомобила, единият автомобил се е опитал да избяга, скочил е в едно езеро, но в края на сметка няма ранени служители от МВР, материалните щети са минимални", каза Петър Тодоров – главен секретар на МВР.

Главният секретар на МВР за трафика на мигранти: Държавата ще отговори с цялата си мощ

Според главния секретар, няма връзка между двете разбити групи за трафик на мигранти.

Репортери: Галена Паскова, Деница Торньова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов с първи тест с болид от Формула 3
Никола Цолов с първи тест с болид от Формула 3
УЕФА остави Русия извън квалификациите за Евро 2024
УЕФА остави Русия извън квалификациите за Евро 2024