НОВИНИ

Българка обикаля света като част от "Цирк дьо Солей" - вижте историята на Нанси Дамянова

Айше Сали
от Айше Сали
17:50, 20.09.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Още
Слушай новината

Българска гимнастичка обикаля целия свят в една от трупите на "Цирк дьо Солей", но за първи път дава интервю за телевизия в своята родина. С Нанси Дамянова се срещна Айше Сали при завръщането на акробатката от Канада.

Можеше да се роди в България, но съдбата решава Нанси да отвори очи в Париж. Следва живот в Канада и САЩ. 21 години по-късно впечатлява със своя български. В основата стоят усилията на нейните родители.

"Вкъщи винаги си говорим на български, и техните прятели в Канада са българи и винаги, когато отидем на гости, някой прави нещо българско. Винаги съм обичала баницата. Винаги съм я харесвала и се научих как да я правя. Кюфтета, супа топчета, шопската салата ми е много любима, да пийна домашна ракия. Единственото нещо, което не мога да пия, е бозата", споделя Нанси Дамянова.

Като дете на възпитаници на Националната спортна академия Нанси тръгва по стъпките на своите родители и става гимнастичка. Участва в Олимпиадата в Пекин през 2008 г. в отбора на Канада, а сцената на "Цирк дьо Солей" я превръща от спортист в артист. В тази си роля излиза за първи път пред публика в Мексико, преобразена като Скарабей на стража.

"Пристигнах в Мексико и трябваше да науча танците. Така става в цирка - първо научаваш танците, а после влизаш в акта. Ние сме като насекоми и летим и много добре съвпада с нашия акт, защото летим отвисоко и трябва да имаме сериозен вид, така че летим на едни платформи на разстояние от 5 метра.

- Имала ли си страх от високото, когато летиш?

- Не, но първия път, когато се качих за първи път на сцената за тренировка, беше страшно, защото е малка платформата, на която се държиш и като гледаш надолу, е високо - 7 - 8 метра. След време се адаптираш и не го мислиш", споделя тя.

Близо 50 артисти в трупата обикалят заедно, за да представят своето шоу. Всеки от тях сам се гримира и маскира преди да излезе на сцената. И е винаги добре дошло, когато някой поиска да влезе в различна роля. Така може да замести някой, ако се е разболял или му се налага да отсъства.

"Ние искаме шоуто да бъде винаги същото и да има същите герои. Това понякога е трудно. Аз съм един черен паяк, обаче те искат да съм страшна, а на мен, не че ми е неудобно, ама не знам как да изгледам страшна, защото в гимнастиката е по-класическо. А сега трябва да се науча да бъда страшен човек", разказва Нанси.

След гостуването на роднини в София, Нанси отново поема към САЩ и Канада, за да радва ценителите на цирковото изкуство.

Казва, че е изключително щастлива, когато чуе, че и в другите трупи на "Цирк дьо Солей" има българи. А на своята трупа е обещала баница, веднага щом намери продукти под ръка.

Гледайте повече теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Акция на МВР в цялата страна срещу купуването на гласове (ОБЗОР)
Акция на МВР в цялата страна срещу купуването на гласове (ОБЗОР)
Адриан Андреев започна с победа в Генуа
Адриан Андреев започна с победа в Генуа