НОВИНИ

"Локомотив Пд" отново ще има мъжки баскетболен отбор

БК Локомотив Пд
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 20.09.2022
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

"Локомотив" Пловдив отново ще има мъжки баскетболен отбор след близо 60 години прекъсване. "Железничарите" се завърнаха на баскетболната карта в България и в настоящия сезон ще се състезават във втория ешелон на първенството. Идеята е на капитана на тима Виктор Владов, който дълги години е играл в Германия. Казва, че причините да се възроди клуба след дълги години прекъсване са няколко. Първата е, че още от дете симпатизира на " Локомотив" Пловдив и феновете му, а втората, че един от най-големите клубове в България заслужава да има баскетболен отбор.

"Радваме се, че наистина се сплотяваме и с феновете и с футбола, и че може една такава голяма марка като "Локо" Пловдив, в може би в най-разпространените
два отборни спортове да има отбори. Бихме се надявали да имаме в бъдещи години толкова успехи, колкото и във футбола, разбира се. Пожелаваме си "Локомотив" на най- високо ниво в България може би, и наистина в евротурнири за в бъдеще", сподели Виктор Владов.

Първите стъпки са направени и отборът вече е участник в първенството на страната, макар и във втория ешелон, но за да се изкачи нагоре е необходимо с играта си да получи правото си на участие в елита.

Новосформираният отбор не е сам в начинанието си. Именно привържениците на футболния отбор са тези, които се ангажират с организацията за провеждането на срещите пред своя публика и така подпомагат най-новия член в семейството на „черно- белите“.

"Феновете помагат за всичко, надяваме се, да можем да покажем, че с нокти и зъби се борим за черно-белите цветове", допълни Владов.

Преди 99 години се е изиграл първият баскетболен мач в Пловдив. А баскетболната история на "Локомотив" е пълна с успехи. През 1946 г. "Локомотив" е първенец на Пловдив за мъже, а през 1947 г. и 1948 г. клубът се класира на републиканско първенство за мъже. От 1958 г. до 1964 г. отборът играе в „А“ републиканска баскетболна група, след което преустановява участие в мъжкото направление. Следва прекъсване от близо 60 години, за да може сега да сме свидетели на неговото възраждане.

Автори: Мария Павлова, Васил Кръстев

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи:
Instagram: https://go.bnt.bg/instagram
Facebook: https://go.bnt.bg/facebook
LinkedIn: https://go.bnt.bg/linkedin
TikTok: https://go.bnt.bg/tiktok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хасковският подпалвач сам поиска арест, има алкохолна зависимост
Хасковският подпалвач сам поиска арест, има алкохолна зависимост
Гибралтар пристига у нас без един от нападателите си
Гибралтар пристига у нас без един от нападателите си