НОВИНИ

Взаимни обвинения между предишното и настоящо ръководство на ВМЗ

Николай Минков
от Николай Минков
18:12, 20.09.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Отново нападки между уволненото ръководство на ВМЗ, служебният министър на икономиката и Държавната консолидационна компания. Освободените шефове на военния завод обвиниха ДКК, че манипулативно изнася занижени данни за произведената продукция. Те отвърнаха, че бившият борд са възложили ремонтни дейности за 6 млн. лева, въпреки забраната на министъра, и не са осигурили суровини за производствения процес.

Уволненото ръководство на ВМЗ се похвали, че когато е било начело на завода, е реализирана продукция близо два пъти над тази за цялото за първото тримесечие, когато предприятие е било ръководено от настоящия министър на икономиката.

"През месец юли. Единственият ни пълен месец, в който сме били в завода, сме произвели и реализирали продукция за 28 млн. лева", каза Марин Йовчев - бивш председател на УС на ВМЗ.

От ДКК обвиниха бившия шеф на ВМЗ, че е живял в къща за 4500 лв. наем, а управителният съвет умишлено е пренебрегнал забраната на служебния мистър да сключва и разплаща договори, които не са свързани с основаната дейност.

"На 3 август избират строителните фирми- изпълнители на дейности за близо 6 млн. лв. На 4 август подписват договори с фирмите, като подчертавам договорите са глобални и липсва конкретика какво ще се ремонтира за въпросните суми. На 8 август плащат на фирмите 50% аванс около 3 млн. лева", каза Венцислав Димитров - изпълнителен директор на ДКК.

Бившето ръководство обясни защо е започнало ремонта.

"Въздухът, който дишат работниците, е вреден, аспирациите не работят, няма никаква климатизация", каза Георги Цветков - бивш зам. изпълнителен директор на ВМЗ.

А служебният министър на икономиката обвини бившето ръководство, че вместо да прави ремонти, е оставило завода без суровини за производството.

"Не това е фокусът на едно производствено предприятие, и то в момент, когато търсенето е много голямо и сега беше моментът ВМЗ да реализира огромни печалби", каза Никола Стоянов - служебен министър на икономиката.

Бившите шефове на ВМЗ не се съгласиха.

"Специалистите, които се намират в завода, всичкото, което са подавали, че е необходимо, да се закупи, е купувано и нищо не е отказвано и никакви доставки не са спирани", каза Марин Йовчев - бивш председател на УС на ВМЗ.

В момента ВМЗ има подписани договори за над милиард и 200 млн. лева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гибралтар пристига у нас без един от нападателите си
Гибралтар пристига у нас без един от нападателите си
Има задържан за разхвърляните из София варели с химикали
Има задържан за разхвърляните из София варели с химикали