Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Има задържан за разхвърляните из София варели с химикали

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:01, 20.09.2022
Чете се за: 03:20 мин.
Общество
Слушай новината

250 варела с опасни вещества са открити на няколко места в София. Те са били изхвърлени незаконно в районите Искър, Панчарево и Кремиковци, включително в близост до напоителен канал. Варелите вече са извозени, а местата - обезопасени, но има ли риск за почвата и околната среда ще стане ясно след като излязат резултатите от взетите проби. Случаят се разследва от прокуратурата и СДВР.

Откриха 250 варела с химикали, разхвърляни из София

Смола и маркировъчна боя за пътища - това според първоначалните данни има в част от варелите. Някои от тях са били с етикети, сигнализиращи за химични вещества, опасни за човека и околната среда.

"Опасни вещества наистина имаше - смола, която при смолата се отделя фенол, имаше варели, които бяха запечатани, които при слънчева светлина или други метеорологични условия биха се взривили. Имаше бои, които са особено токсични и корозивни. Радостната новина лично за мен е, че има задържан извършител", каза Красимир Димитров, директор на "Аварийна помощ и превенция" към Столична община.

Институциите открили част от варелите с нарушена цялост, със съдържание, излято върху почвата.

"Това са ниви, близко до напоителен канал, това е абсолютно безразсъдно и аз го наричам един вид био тероризъм. хората са разтоварвали тези варели, първо са били без предпазни средства. Другото, което е те са тръгнали да ги палят, да ги унищожават и да ги изсипват съдържанието върху почвата с цел да се дадат за скраб", каза Красимир Димитров.

Дали има опасност за почвата в районите, където са открити варелите, предстои да се разбере.

"След приключване на последното почистване на замърсените райони ще бъдат взети почвени проби от страна на Изпълнителна агенция по околна среда и едва тогава след излизането на тези анализи ще може категорично да се каже", каза София Атанасова - главен експерт в РИОСВ - София.

От екоинспекцията в София припомнят, че има обособени места за изхвърляне на опасни отпадъци.

"Нека гражданите да изхвърлят на определените и разрешени за това места, когато не са наясно с това къде следва да бъдат изхвърлени и какъв е редът нека да се свързват с районните администрации", каза София Атанасова - главен експерт в РИОСВ - София.

Санкции очакват нарушителите, които незаконно изхвърлят отпадъците си. За юридически лица глобите започват от 2000 лв.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Взаимни обвинения между предишното и настоящо ръководство на ВМЗ
Взаимни обвинения между предишното и настоящо ръководство на ВМЗ
Акция на МВР в цялата страна срещу купуването на гласове (ОБЗОР)
Акция на МВР в цялата страна срещу купуването на гласове (ОБЗОР)