Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Говорителят на МО на Украйна ексклузивно пред БНТ: Мобилизацията в Русия няма да спре нашето контранастъпление

Александър Марков
от Александър Марков
18:15, 21.09.2022
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Слушай новината

Има риск, но не и пряка заплаха за националната сигурност на България, заяви военният министър Димитър Стоянов, коментирайки частичната военна мобилизация в Русия. Според експерти, вливането на нови 300 000 военни от руска страна в конфликта няма да обърне хода на войната, но може да забави украинското контранастъпление в Донбас и край Херсон.

Ексклузивно пред БНТ говорителят на МО на Украйна Юрий Сак заяви, че частичната мобилизация няма да спре украинското контранастъпление.

"Това е публично признание от Русия, че се провалят и не постигат военните си цели. Знаем от много време, че те имат тежки проблеми с личния състав, затова започнаха да набират затворници и осъдени убийци. Сега, изправени пред липсата на какъвто и да било военен прогрес, те трябва да компенсират това унижение и мобилизацията е следващата им стъпка", заяви Юрий Сак.

Руското решение няма да има никакъв ефект върху плановете на украинската армия - пълно освобождение на територията, обясни Сак. Контраофанзивата от началото на септември продължава - в Харков и Херсон.

"Руснаците използват тактиката на "ракетен терор" - извършват ракетни нападения над украинските градове и цивилна инфраструктура, въздушни бомбардировки, използват зенитно-ракетни системи, за да нанесат щети на мирните украински градове. На всеки 24 часа имаме по около 10 ракетни удара, 20 въздушни бомбардировки и, разбира се, жертви", каза още Юрий Сак.

В момента украинците целят логистичната инфраструктура край Херсон.

"Украинските сили са много ефективни в използването на западните оръжия - в частност системите "Хаймарс", за да унищожим веригите за комуникация и логистичните връзки на руснаците, както и техните командни центрове в Херсонския регион. Успешно разрушаваме мостове, използвани за снабдяване на руските сили", каза говорителят на украинското военно министерство.

Според украинците, руските загуби са над 55 000, а не 5000, обявени от Русия.

Министърът на отбраната: Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма

Риск за националната ни сигурност на България има, но страната ни е част от системата за колективна отбрана на НАТО, напомни министърът на отбраната Димитър Стоянов.

"Води до едно ожесточаване на конфликта и е трудно да бъде предсказан краят на този конфликт. Риск за националната сигурност на България има. Но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние добре се вписваме с член 5-и. Това гарантира националната ни сигурност", обясни той.

ЕС: Речта на Путин за частичната мобилизация е израз на отчаяние

Частичната мобилизация, според експерти, ще забави украинското контранастъпление, започнало по-рано този месец, при което бяха отвоювани 8,5 хиляди кв. км. украинска територия.

"С този ход Путин може да удължи войната, но аз лично не очаквам ходът ѝ да бъде обърнат. Най-малкото, защото Западът, демократичният свят още по-категорично ще подкрепи Украйна и дори ще увеличи доставките на въоръжение", отбеляза проф. Тодор Тагарев, министър на отбраната през 2013 г.

Според Тагарев Русия е изправена пред комплекс от проблеми: нисък морал в армията и липса на модерно въоръжение на терен. А подготовката на 300 000 резервисти и оборудването им ще отнеме месеци.

"Тези хора няма как да бъдат подготвени бързо, те няма да имат модерни въоръжения. Следи се какво се търси в Гугъл, по търсачките и интернет. Най-използваната фраза за търсене е "как да си счупя ръката", коментира той.

Мобилизацията в Русия засяга 300 000 души

Тагарев коментира и напомнянето от страна на Путин, че Русия притежава ядрено оръжие.

"Путин отново реферира към наличието на ядрено оръжие, той все пак не говори, не казва все още, че ще използва ядрено оръжие. По тези въпроси винаги страните, които разполагат с такова оръжие, се стремят да държат противниковата страна в максимална степен на неопределеност, какво възнамеряват да правят, какво биха направили и при какви условия".

Чуйте последните новини, където и да сте! Последвайте ни във Facebook и Instagram Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ
България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ
Премиерът Гълъб Донев ще участва в отбелязването на Деня на Независимостта във Велико Търново
Премиерът Гълъб Донев ще участва в отбелязването на Деня на Независимостта във Велико Търново