НОВИНИ

България купува още 8 изтребителя F-16 от САЩ

Николай Минков
от Николай Минков
18:23, 21.09.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

България ще купи още 8 изтребителя F-16 от САЩ, реши правителството на днешното си заседание. По този начин ВВС ще разполагат с пълна ескадрила от общо 16 нови бойни самолета, заяви служебният военен министър Димитър Стоянов. Кабинетът утвърди и програма за финансиране на 13 приоритетни отбранителни проекта за 6,6 млрд. лв.

До 2025 г. Съединените щати трябва да доставят първите осем самолета, които бяха договорени и платени по времето на кабинета "Борисов", а с днешното решение на служебното правителство ще купим още 8, за които ще платим 1 млрд. и 296 млн. долара.

"В този проект на инвестиционен разход са включени и способностите за нанасяне на удари въздух - повърхност, въздух - въздух, т.е., ние ще имаме една пълноценна ескадрила от 16 самолета. Очакванията са, че самолетите ще пристигнат 2027 г.", каза Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Заради превъоръжаването ни с F-16 се налага и мащабна модернизация на авиобаза "Граф Игнатиево", където ще бъдат разположени новите изтребители. В тази връзка започна пребазирането на самолетите МиГ-29 и учебно-бойните Л-39 на летище Пловдив.

"Сега се очаква ремонт на полосата, не защото тя не е годна, а да си гарантираме, че като дойде новият изтребител F-16 в следващите 10 - 15 години, ще се налага само поддръжка на полосата, но не и основен ремонт. Именно затова се прави ремонт на полосата сега, преди пристигането на самолетите", обясни бригаден генерал Николай Русев - командир на авиобаза "Граф Игнатиево".

Миналата седмица са водени разговори с Швеция и Франция за изтребители на лизинг, които да носят бойни дежурства в периода, когато МиГ-овете излязат от експлоатация и преди да сме получили новите F-16, заяви министър Стоянов. Очакват се оферти от Съединените щати и Израел.

"Ние можем да носим дежурство съвместно с нашите съюзници, но не нашите съюзници да носят дежурство вместо нас", заяви Димитър Стоянов - служебен министър на отбраната.

Правителството реши още приоритетно да се финансират общо 13 военни проекта с 6,6 млрд. лева, сред които придобиване на нови бойни машини за пехотата, 3D радари, 155 милиметрови гаубици, брегови ракетни комплекси, 2 подводници и патрулни бойни кораби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бракониери убиха застрашен от изчезване египетски лешояд
Бракониери убиха застрашен от изчезване египетски лешояд
Говорителят на МО на Украйна ексклузивно пред БНТ: Мобилизацията в Русия няма да спре нашето контранастъпление
Говорителят на МО на Украйна ексклузивно пред БНТ: Мобилизацията в Русия няма да спре нашето контранастъпление