НОВИНИ

Образователни медиатори сигнализират за възможни проблеми със заплащанията им след 1 юли

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 30.04.2023
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Център "Амалипе" събра над 9000 подписа в петиция за запазването на образователните медиатори в училище. Според тях те са застрашени да останат без заплащане от 1 юли 2023 г., тъй като образователното министерство планира да не продължи националната програма, по която се заплащат техните заплати. От министерството заявиха, че след спирането на програмата има други начини за тяхното финансиране.

Камелия Великова е майка на три деца. Разказва, че медиаторите, които работят с тях, се превръщат във втори родител, който е връзката с училището.

"Истински родител, който има отговорност за тях, когато децата ги няма. Отиват, търсят ги. Отиват при родителите, разбират какъв е проблемът и той се решава, ако имат нужда от нещо като финанси, обувки или дрехи, той им помага.

Част от националаната програма в страната са 980 медиатори. От център "Амалипе" работят с над 400 от тях, които за последната година са успели да върнат обратно в училище около 1000 ученици. Медиаторите казват, че ако бъде прекъсната програмата от юли интеграцията на различните общности би била много по-трудна.

"За мен интеграцията е двустранен процес и не трябва този процес да се наруши, защото ако ги няма образователните медиатори, ще се скъса тази връзка между училище, институции, квартал и общност. Тогава отново ще има отпадане на ученици и повишаване на ранните бракове", казва Стефан Стефанов - образователен медиатор.

От междуетническия център за диалог и толерантност "Амалипе" предлагат програмата за финансирането да се удължи с една година, за да могат да бъдат осигурени средства, с които училищата да осигуряват заплати на медиаторите.

"Европейската комисия от самото начало е казала, че не може изцяло да бъдат финансирани по този начин медиаторите. Тоест те ще отпуснат единствено до половин работен ден на медиатор, което е максимум 500 лева на месец. Това изправя училищата пред проблема да търсят финансиране", обясни Теодора Крумова- зам.-председател на център "Амалипе".

От Министерството на образованието уверяват, че работата на образователните медиатори ще продължи чрез финансиране по Национални и европейски програми.

"След края на проект "Подкрепа за успех", назначените образователни медиатори по проекта могат да бъдат преназначени плавно за началото на учебната година по новостартиралия проект "Успех за теб" по процедурата "Обща и допълнителна подкрепа за личностно развитие в училищното образование", който ще е с продължителност до 2027 година", пишат в позиция от МОН.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филип Филипов пред БНТ: Първенството трябва да се реши на терена, а не от външни фактори
Филип Филипов пред БНТ: Първенството трябва да се реши на терена, а не от външни фактори
Стойчо Стоев пред БНТ: Мачът тази вечер може и да не реши първенството
Стойчо Стоев пред БНТ: Мачът тази вечер може и да не реши първенството