НОВИНИ

Обсъжда се повишаване на минималната работна заплата и на обезщетението за безработица

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
16:47, 04.01.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
проектобюджет 710 става минималната работна заплата януари 2022
Слушай новината

Ковид добавката за пенсионерите е популистка и няма място в пенсионната система - това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в сутрешния блок на БНТ "Денят започва". Таванът на пенсиите няма да бъде премахнат тази година. Обсъждат се повишаването на минималната работна заплата и на обезщетението за безработица, които ще станат ясни при бюджетната процедура.

"Искам хората да са наясно, че тези 120 лв. ковид добавка сега в бъдеще 60 лв. от януари нямат нищо общо с пенсията и с осигурителния принос на лицата към пенсионната система", каза Гьоков.

Тази добавка от 60 лв. ще се изплаща до юни месец.

Освен това припомни за ръста при социалната пенсия, която става 170 лв., а минималната се повишава до 370 лв. А с преизчислението на всички пенсии, средното увеличение е над 12%.

"Нивата на пенсиите няма да са по-ниски от това, което са получавали през декември месец. Ако идентифицираме някакъв проблем на определена група, която е по някакъв начин засегната от размера на пенсията ние ще коригираме, моментално ще коригираме още от следващия месец тази несправедливост", каза Гьоков.

Социалният министър: Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия

Таванът на пенсиите обаче няма да бъде премахнат през тази година. Относно минималната работна заплата министърът очаква тя да се повиши с приемане на новия бюджет. Според него минималния доход на работещите може да се определя по нова формула, както настоява ЕС.

"Да се постави минималната работна заплата в зависимост от средната работна заплата за предходната година. Средната работна заплата например 50% от средната работна", каза Гьоков.

А относно минималната работна заплата в Европейския съюз той каза: "Когато кажем общо минимална работна заплата не означава, че за всички държави членки минималната заплата ще бъде една и съща. Просто механизма за определянето на работната заплата ще бъде един и същ".

С новия бюджет се обмисля минималното обезщетение за безработица също да се повиши, но според министъра то трябва да бъде такова, че да стимулира хората да си търсят работа. Ниските нива на безработица у нас министър Гьоков не отдава на фактори зависещи от държавната политика.

"Но аз съм далеч от илюзията, че това се дължи на някакви много сериозни действия от страна на държавата. По-скоро се дължи и на трудовата миграция на потоците и от много други неща", каза Гьоков.

Майчинството остава без промяна в размер от 650 лв., но министърът ще настоява то да се изравни с минималната работна заплата. Дали това ще стане факт ще зависи от държавния бюджет за тази година, не по-рано от февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъри определи групата на Левски за лагера в Турция
Мъри определи групата на Левски за лагера в Турция
Над 28 млрд. лева са постъпленията в НАП за миналата година
Над 28 млрд. лева са постъпленията в НАП за миналата година