НОВИНИ

Общината в Русе обсъжда изтегляне на заем за ремонт на разкопаните улици в града

bnt avatar logo
от БНТ
11:36, 25.12.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският съвет в Русе ще решава дали да изтегли 12 милиона лева заем, за да асфалтира част от улиците, разкопани по водния цикъл. Това предизвика недоволство у част от гражданите, а други приветстваха предложението, защото в момента половината град е в изкопи, а положеният нов асфалт покрива частично улиците.

Улица или лунен пейзаж? Този въпрос си задават все по-често русенци когато излизат навън. След ремонта на водопреносната система в града, положението става нетърпимо.

В опит да реши проблема, кметът предлага общината да изтегли заем от 12 милиона лева, с който да се ремонтират 28 улици и прилежащите им тротоари. Уловката част от тях вече са частично възстановени по проекта за рехабилитация на ВиК мрежата.

"Това не е с цел ние да ги рехабилитираме след ВиК оператора, а напротив - да се изпълни нещо, което гражданите чакат от години", обясни кметът Пенчо Милков.

"Много добра идея, защото улиците са в безобразно състояние. Нещо, което е започнато, трябва да се приключи в крайна сметка, защото е кошмар", казва Екатерина Бъчварова.

Други русенци се притесняват, че моментът за теглене на кредит не е добре избран с оглед на голямата инфлация.

"След няколко месеца положението може да е съвсем друго, и да се стигне до положението, че сме разкопали улиците, а нямаме пари да ги закопаем и асфалтираме, и отново с месеци да стоим в пушилка, кал", смята Виктор Стоянов.

Според кмета Пенчо Милков, ако бъде изпуснат моментът, средствата ще се обезценят, а сумите, които ще трябват впоследствие, ще са много различни. Той е категоричен, че критериите за подбор на улиците са ясни и прозрачни, но хората поставят условие:

"Да има сериозен инвеститорски контрол".

Общинският съвет в града ще вземе финалното решение. Дотогава - гледайте в краката си!

Репортер: Даниела Василева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди се стекоха на поклонение във Витлеем навръх Рождество
Хиляди се стекоха на поклонение във Витлеем навръх Рождество
Юрий Божанов: Целта ми през 2023 година е да стана най-силният човек в България
Юрий Божанов: Целта ми през 2023 година е да стана най-силният човек в България