НОВИНИ

Неправилно поставен кабел е причината за инцидента със Симеоновския лифт (Обзор)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:17, 24.12.2022
5139
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
Слушай новината

Опасен инцидент на Симеоновския лифт. Заради неправилно поставен кабел кабинка едва не падна на пътя Симеоново - Бистрица.

Инцидентът е станал вчера и е заснет от шофьор, който е преминавал под лифта. От "Витоша ски", които стопанисват съоръжението, съобщиха, че заплитането е станало при провеждане на техническо изпитание с пълно натоварване на кабинката.

Опасен инцидент на Симеоновския лифт - кабина се заплете в електрически кабел

Часът е 12.35, когато кабинка на лифта за "Алеко" се заплита в намиращ са наблизо електропровод, буквално на метри от преминаващите под нея автомобили по Симеоновско шосе. Кабинката се залюлява силно като застава в хоризонтална позиция, а от нея започва да изпада пясък.

Стълбът за електричество на улицата също се разклаща заради опъването на кабелите. Инцидентът става на метри от двора на една от къщите във вилната зона и пред погледа на шофьорите, които в този момент преминават под лифта.

"Минавах с колата и видях случващото се. Кабината още се въртеше. Мисля, че след около 3 - 4 минути спряха кабината, след като разбраха какво се случва. Мисля, че лифтът се беше откачил от въжето. Една от кабините се беше закачила за кабелите и се уплаших и реших да се обадя. Не съм сигурен дали е имало хора вътре", разказва очевидецът, подал сигнала.

От "Витоша ски" съобщиха, че инцидентът е станал при изпитание на съоръжението от Агенцията по метрология, като е тествана напълно натоварена кабинка, но без хора вътре. От дружеството са сезирали всички компетентни институции за неправилно поставения кабел и настояват да се направи проверка на цялото трасе за предотвратяването на бъдещи инцидента.

ДАМТН издаде предписания след инцидента със Симеоновския лифт

От Агенцията по метрология заявиха за "По света и у нас" , че по време на изпитванията кабинката се е оплела в електрически проводници, които не са част от лифтовото съоръжение, като хващачът на кабинката е приплъзнал.

Служителите на агенцията са изготвили предписания. Те са свързани с визуалния и магнитно-индукционен контрол на транспортното въже, възстановяване на работата на един от електромоторите и изчистване на зоната от препятствия. Оттам уточняват, че съоръжението ще бъде годно за експлоатация след като посочените предписания бъдат изпълнени.

По темата работиха: Тихомир Игнатов, Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Патриарх Неофит: Да въплътим в любов и безкористна подкрепа дните около Рождество!
Патриарх Неофит: Да въплътим в любов и безкористна подкрепа дните около Рождество!
Патрик Виера за Емилиано Мартинес: Глупава постъпка
Патрик Виера за Емилиано Мартинес: Глупава постъпка