НОВИНИ

Общинските болници ще поемат част от пациентите в Смолянска област

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 02.07.2020
Чете се за: 00:55 мин.
Още

Продължава да расте броя на заразените с коронавирус в Смолянска област. Със заострено внимание здравните власти следят последното огнище в завода за авточасти в Смолян. Още 31 работници бяха обявени вчера като вирусоносители. Новите случаи от днес са три и с тях общият брой на положителни проби в предприятието става 101.

Според последните данни на РЗИ от началото на епидемията през март до момента заразените в областта са 319. Нарастването на случаите през последната седмица се дължи основно на огнището, което е установено в завода за авточасти. Там от днес новите случаи са 3 и така общият брой на заразените от това огнище става 101. В тази бройка се включват и хора, дали положителна проба отпреди две седмици, което всъщност стана и повод да започне масовото тестване на работниците в завода.

Във връзка с тази усложнена ситуация беше свикана и среща при областния управител Недялко Славов, в която участваха и РЗИ, директори на болници, както и представители на общопрактикуващите лекари.

Зам.-областният управител на област Смолян Андриян Петров заяви, че след срещата е решено общинските болници да получат малко по-важна роля, за да може да бъде съхранен ресурсът на областната болница. "По този начин се засилва и ролята на личните лекари, които е необходимо да заемат своето важно място в това звено. Случаите, които не са крайно тежки, ще бъдат прехвърлени на общинските болници в Златоград, в Мадан и в Девин, като болницата в Златоград ще обслужва и община Неделино, тази в Мадан ще се погрижи и за пациентите в Рудозем, а болницата в Девин ще поеме пациентите от Борино и Доспат", допълни Петров.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очакват се пробите на контактните лица на заразения абитуриент от Бяла
Очакват се пробите на контактните лица на заразения абитуриент от Бяла
Проф. Чуков: Случаят с обвинения в тероризъм е много сериозен
Проф. Чуков: Случаят с обвинения в тероризъм е много сериозен