Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

3 км опашка от коли и камиони на "Кулата"

bnt avatar logo
от БНТ
07:27, 02.07.2020
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Три километра опашка от коли се образува тази сутрин преди граничен пункт Кулата за влизане в Гърция. Тежкотоварните автомобили стигнаха близо пет километра. Движението се осъществява поетапно. Патрули на "Пътна полиция" регулираха движението и пропускаха по няколко превозни средства да навлизат наведнъж към пункта.

Въпреки, че бяха подготвени с необходимите документи, туристите бяха изнервени, че им се налага да чакат повече от час, за да преминат границата.

Вчера по обед Гърция затвори за туристи граничните пунктове "Ивайловград" и "Капитан Петко Войвода". Преустановено е и преминаването през граничен пункт Илинден- Ексохи. През тях се пропускат само товарни автомобили и сезонни работници, с трудови договори, съобщиха от Гранична полиция. Туристите могат да влизат в южната ни съседка единствено през граничен пункт "Кулата-Промахон".

На "Маказа" също могат да преминават автомобили, които имат попълнен онлайн формуляр, в който е посочен именно този пункт за преминаване от туристите. Тази промяна за пропускане на гръцка територия ще остане в сила поне до края на месец август. За да влязат в Гърция, туристите трябва да попълнят онлайн формуляр поне 48 часа преди дата на влизане в южната ни съседка. След попълването, автоматично ще получат генериран QR код.

Гръцките власти съветват кодът да бъде изпринтен на хартиен носител, тъй като така проверката ще става по-бързо. Липсата на QR код ще се санкционира с 500 евро, а отказалите PCR тест няма да бъдат допускани в страната, съобщиха от гръцкото посолство в София.

А най-големи опашки се очакват през почивните дни, когато много туристи потеглят на път за морето. Като основните причини за забавянето ще бъдат струпването на всички туристи само на един пункт и по-дългата проверка на преминаващите заради сканирането на QR кодовете. Вчера се появи информация, че туристите ще се допускат към Гърция само през "Кулата-Промахон" заради липсата на четци за QR кодове на останалите пунктове. От "Гранична полиция" казаха, че нямат такава информация. А туристи да се пропускат само през "Кулата" е изискване на гръцките власти, които според развитието на епидемиологичната обстановка ще разгледат възможността да се преминава и през другите пунктове. Българските гранични власти работят на пълни обороти. Всички десет гишета на вход и изход приемат преминаващи. Гръцките гранични власти обаче са със значително по-малко брой служители, които да проверяват туристите.

Автор: Миглена Медарова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа край Крън. Мотор се удари в кола – двама с опасност за живота
Катастрофа край Крън. Мотор се удари в кола – двама с опасност за живота
Граничен пункт "Маказа" все още е отворен за влизане в Гърция. Не е ясно докога
Граничен пункт "Маказа" все още е отворен за влизане в Гърция. Не е ясно докога