НОВИНИ

Заради пандемията: около 3,3 трилиона долара ще загуби туризмът според ООН

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:30, 02.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Според проучване на ООН, туризмът в глобален мащаб ще загуби около 3,3 трилиона долара заради пандемията от COVID 19. Обрат в позицията за носенето на маски на американския президент - Доналд Тръмп.

Редица държави прилагат специфични изисквания към пристигащите - от декларации с данни за маршрута и местата, на които ще отсядат, до задължителни тестове за COVID-19. Очаква се днес Великобритания да даде подробности за т.нар. въздушни коридори с няколко други държави. Целта е - макар и частично, да бъде спасен летният туристически сезон. Въпреки облекчаването на мерките, се очаква огромен отлив на желаещи да пътуват. В много държави се връщат към по-строгите рестриктивни мерки заради нарастващия брой на заразени. В американския щат Калифорния заведенията и кината ще останат затворени поне за 3 седмици.

Гавин Нюсъм - губернатор на Калифорния: Става дума за 19 области, но в тези 19 области живее над 70% от населението на Калифорния. Ето защо, насочихме усилията си към закритите пространства и дейностите на закрито - ресторанти, винарни, кина, семейни забавления.

Решението беше посрещнато с тревога от бизнеса. Опасенията са, че поредното затягане на мерките ще влоши още повече и без това тежкото икономическо състояние.

Мани Мелендрес - собственик на заведение: Вчера получихме нови маси. Отворихме за първи път. А сега стана ясно, че отново ще трябва да затворим.

Освен в Калифорния, сериозно увеличаване на заболелите има във Флорида и Тексас. Президентът Доналд Тръмп смени позицията си за носенето на маски и ако до сега го отричаше, сега обяви, че би носил, ако се намира сред много хора.

Това се случва след като само за ден, в САЩ бяха регистрирани 52 хиляди заразени. Страната е най-засегнатата от коронавирусната инфекция. В глобален мащаб, заболелите са над 10 милиона и 600 хиляди, жертвите на опасния щам - повече от 516 хиляди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Малко над 78% от руснаците са подкрепили конституционните промени
Малко над 78% от руснаците са подкрепили конституционните промени
9 души са задържани на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив)
9 души са задържани на мача ЦСКА - Локомотив (Пловдив)