НОВИНИ

Годишнина от връщането на мощите на Свети Иван Рилски в Рилската обител

Цанка Николова
от Цанка Николова
23:16, 01.07.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС

Днес Рилският манастир чества годишнина от връщането на мощите на Свети Иван Рилски в светата обител. Те са пренесени там преди 551 години от малка църква във Велико Търново.

Всяка запалена свещ в храма е лъч надежда за сбъдване на най-съкровеното. А в Рилския манастир богомолците виждат извор на утеха и спасение.

Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Тези мощи прокарват път на вярващите българи към рилската света обител, към нейния небесен покровител, където да черпят вяра, надежда, любов към ближните и към Бога.

Днес празникът обаче беше по-различен - хора с маски, дезинфекция на храма и иконите по няколко пъти на ден. Заради коронавируса посетителите в Рилския манастир тази година са по-малко в сравнение с миналите.

В обителта, съхраняваща мощите на Иван Рилски, след дни ще започнат реставрацията и реконструкция.

Част от средствата, отпуснати от правителството, ще се използват за реставрация на стенописите в манастира.

Игуменът отхвърли обвиненията, чути в ефира на БНТ, че отпуснатите милиони от правителството щели да разрушат морала на духовенството.

Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Ние пълен отчет даваме на всички разходи, които се извършват в светата обител и за всички тези години, от както аз съм игумен вече 15 години. Правени са не малко ревизии, от различни институции и смея да твърдя, че водим едно много добро счетоводство.

Игуменът на рилския манастир е категоричен, че всички средства, отпуснати от държавата, отиват за запазване на най-голямата светиня на България.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево и горещо време и днес
Слънчево и горещо време и днес
При строги мерки: 12 000 гледаха финала за Купата на България, сред тях имаше и нарушители
При строги мерки: 12 000 гледаха финала за Купата на България, сред тях имаше и нарушители