НОВИНИ

Седмокласниците с по-лоши резултати по български език, по-добри по математика

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
22:46, 01.07.2020
Чете се за: 01:00 мин.
Още

По-лоши резултати по български език в сравнение с миналата година и по-добри по математика след Националното външно оценяване след 7-ми клас.

Въпреки това, според министър Красимир Вълчев резултатът по математика, продължава да е твърде нисък.

Дистанционното обучение не се е отразило на изпита, защото резултатите са сравними с миналогодишните, но то трябва да е само допълващо, казаха още от министерството.

Точките по български тази година са по-малко от миналата- 51 срещу 53 от 100 възможни. По-ниската успеваемост идва от въпросите с отворен отговор.

Две трети от учениците не са овладели книжовноезиковите норми. Не разчитат внушенията в дадените им цитати, при преразказа правят фактологически грешки.

Евгения Костадинова, Дирекция "Съдържание в училищното образование ": Тазгодишните седмокласници са се затруднили при разпознаване на частите на речта и частите на изречението.

По математика има има леко повишение - 36 срещу 33 точки, но резултатът продължава да е нисък. Учениците не могат да превръщат десетична дроб в обикновена, затрудняват ги координати на точка.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Остава много високия процент ниски резултати по математика, което означава, че ние не можем да подобрим значително, видимо, трайно резултатите.

Едва трима ученици- от Бургас, Варна и Плевен тази година имат по 100 точки и на двата изпита.

Училището с най-висок успех по двата предмета е Варненската математическа гимназия. По български на второ място е Пловдивската математическа, а по математика Бургаската природо-математическа.

Нула точки по български имат 208 ученици, по математика- 150. Само при отворените отговори бройката нараства- по български над 3700 ученици са с нула, по математика - над 13 000.

Няма големи различия с резултатите от миналата година, но дистанционното обучение трябва да е само допълващо, казаха от министерството.

Присъствието на учителя в клас е много важно за усвояване на книжовните норми и създаването на текст.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руснаците одобриха възможността Путин да управлява още два мандата
Руснаците одобриха възможността Путин да управлява още два мандата
Заради COVID-19: Столична община преосмисля бюджета си, за да подпомогне градския транспорт?
Заради COVID-19: Столична община преосмисля бюджета си, за да подпомогне градския транспорт?