НОВИНИ

Ще може ли Владимир Путин да остане в Кремъл до 2036 г.?

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
20:52, 01.07.2020
Чете се за: 01:25 мин.
По света

В Русия гласуваха за значителни поправки на Конституцията. Допитването започна на 25 юни и приключва днес. Денят е обявен за неработен, за да могат повече хора да гласуват.

Ако бъдат одобрени промените, което се очаква да стане, Владимир Путин ще може да остане на власт до 2036 г., когато, ще бъде на 83. Една от поправките на практика изтрива времето му в Кремъл и той може да започне два нови 6-годишни мандата. Това е и причината медиите да нарекат вота "операция зануляване".

Путин е на власт от 20 години, 16 като президент. Допитването трябваше да се проведе през април, но заради коронавируса беше отложено.

Жителите на Москва и Нижегородска област можеха да гласуват и онлайн.

Багажници на коли, пейки в парка, междублокови пространства - на подобни нестандартни места милиони руснаци имаха възможност да упражнят правото си на глас, при спазване на на всички санитарно-хигиенни изисквания.

Преди обяд и президентът Владимир Путин пусна бюлетина. В навечерието на вота той призова руснаците да гласуват за страната, която биха завещали на децата си.

Владимир Путин, президент на Русия: Отново ще изясня позицията си - тя е ясна, неизменна и абсолютно непоклатима - в обновения текст на Конституцията всички предложени поправки ще влязат в сила само ако бъдат одобрени и подкрепени от вас.

46 са поправките, по които руснаците трябваше да се произнесат. Най-общо могат да бъдат разделени в три групи.

Първата включва възпитаващо в патриотизъм образование, отхвърляне на еднополовите бракове, специално отношение към религията.

Втората засяга социалната сфера - пенсиите ще бъдат индексирани поне веднъж годишно, минималната работна заплата трябва да е над линията на бедността.

Третата е за институциите - предвижда се създаването на държавен съвет, който ще определя вътрешната и външната политика, както и "социално-икономическите приоритети на страната".

Относно президента, вече е записано, че едно лице не може да заема поста повече от два мандата, а не както досега - два последователни мандата.

Според опозицията в Русия вотът е бутафорен и манипулиран. На избирателите са предлагани различни подаръци - от ваучери за храна, до коли и апартаменти, ако гласуват. Има и много сигнали за неправомерно и двойно гласуване.

Агенция Ройтерс разпространи кадри от Москва, на които се вижда как семейство прави опит да гласува, но вече е отбелязано, че е упражнило това свое право.

Поправките на Конституцията вече са одобрени от руския парламент и референдумът реално не е необходим. Властта обаче настоя за одобрението на поне 70% от народа.

В ранния следобед излязоха и първите данни на ЦИК - според тях гласовете ЗА поправките са около 73 %.

Всъщност, новата руска Конституция вече е отпечатана и се продава в книжарниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фондация "Стоян Камбарев" връчва годишните си награди за полет в изкуството
Фондация "Стоян Камбарев" връчва годишните си награди за полет в изкуството
Екоминистърът инспектира Рилските езера
Екоминистърът инспектира Рилските езера